Страните членки на НАТО обсъждат въпроса за разширяване на техническите възможности на противоракетната си отбрана, включително и елементите от нея в Румъния и в Полша, с цел евентуално сваляне на руски ракети след прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

Информацията разпространява вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на информирани европейски източници, предаде ТАСС.

Военните на Русия следят корабите на НАТО в Черно море

Военните на Русия следят корабите на НАТО в Черно море

Британският разрушител "Дънкан" и канадската фрегата "Торонто" навлязоха в Черно море

По-рано днес се проведе втората за годината среща на Съвета НАТО-Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че няма пробив в преговорите с Москва за Договора.

Според американското издание става въпрос за разширяване на техническите възможности на наземните комплекси за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Румъния и Полша.

Не се изключва и разполагане в региона на допълнителни радари и средства за противовъздушна отбрана срещу руски крилати ракети. Вестникът пояснява, че подобни планове могат да бъдат одобрени от НАТО през 2019 г. Изданието допълва, че сред страните членки на Алианса може да възникне разкол в отношенията заради тази стъпка.

Москва: НАТО се опитва да постави на власт прозападни режими в съседките ни

Москва: НАТО се опитва да постави на власт прозападни режими в съседките ни

Не е тайна за нас, че НАТО прочиства пътя за контролирани от Запада режими

Дискусиите за възможното засилване на ПРО са в начален етап, съобщава вестникът, позовавайки се на източници от НАТО. Иначе Алиансът официално уверява, че не се провежда анализ за осъществяване на проект за засилване на техническите възможности на ПРО и че противоракетната отбрана не е насочена към Русия.

Преди няколко дни Русия официално излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

Вашингтон започна процедура по излизане от Договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението му.

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към изпълнение на Договора

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).