НАТО не вижда признаци за пробив в разговорите с Москва за запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват. Това заяви генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг след среща на Съвета НАТО-Русия.

По време на втората среща на съвета тази година двете страни обсъдиха Украйна, Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, прозрачността и мерки за намаляване на риска.

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към изпълнение на Договора

"Нашите разговори бяха открити и необходими. Алиансът и Русия имат фундаментално различни позиции, но сме ангажирани да продължим нашия диалог", отбеляза Столтенберг.

Той обобщи, че първо са обсъдили ситуацията с безопасността в Източна Украйна, като подчерта, че липсва напредък в изпълнението на Минските споразумения.

Обсъдихме и напрежението в Азовско море. НАТО още веднъж призовава Русия да освободи украинските моряци и да върне конфискуваните кораби. По тези въпроси НАТО и Русия продължават да имат фундаментални различия, обясни Столтенберг.

Русия задържа 24 украински моряци и конфискува няколко кораба в Керченския проток на 25 ноември 2018 г.

Военните на Русия следят корабите на НАТО в Черно море

Военните на Русия следят корабите на НАТО в Черно море

Британският разрушител "Дънкан" и канадската фрегата "Торонто" навлязоха в Черно море

Всички членове на Съвета НАТО-Русия се съгласиха, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обхват е важен за евроатлантическата сигурност. Но сега Договорът е под заплаха. За съжаление не виждаме признаци за пробив, обяви генералният секретар и добави, че времето изтича.

По думите му Алиансът още веднъж е призовал Москва да се върне към изпълнение на Договора, докато Русия е изразила безпокойството си от прилагането му.

Всички участници изразиха силен ангажимент за ефективен контрол над оръжията, въоръженията и неразпространението. Но ние сме подготвени за свят без Договора, който ще бъде по-малко стабилен за всички нас, предупреди шефът на военния пакт.

От 2020 г. НАТО прилага стратегията 30-30-30-30

От 2020 г. НАТО прилага стратегията 30-30-30-30

Той поясни, че все още има работа, но целта им е до края на годината да приключат със сформирането на силите

Столтенберг разкри още от разговорите, че са обсъдили прозрачността и намаляване на риска, като са разменили информация за предстоящите военни учения.

Преди няколко дни Русия официално излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват. 

Вашингтон започна процедура по излизане от Договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението му.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).