Военните министри на страните членки на НАТО одобриха нова космическа политика, обсъдиха готовността и мисията в Афганистан.

Това стана ясно от думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг след двудневната среща в Брюксел.

Министрите обсъдиха и нарушенията на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от страна на Русия, напредъка в споделяне на финансовата тежест между страните членки, позицията на НАТО за отбрана и сдържане, нови технологии и мисията на НАТО в Афганистан.

Москва: Планът на НАТО 30-30-30-30 е удар върху европейската сигурност

Москва: Планът на НАТО 30-30-30-30 е удар върху европейската сигурност

Москва ще предприеме всички необходими военни мерки, за да гарантира сигурността си

Столтенберг разкри, че министрите са одобрили нова космическа политика, възможностите и предизвикателствата в сферата.

"Можем да играем важна роля като форум за споделяне на информация, увеличаване на оперативната съвместимост и гарантиране, че нашите мисии и операции могат да осигурят необходимата подкрепа", каза Столтенберг.

Министрите също обсъдиха и готовността и отбраната на НАТО. От 2020 г. Алиансът ще може да мобилизира в рамките на 30 дни 30 бойни кораба, 30 батальона от Сухопътните войски, 30 ескадрили. Генералният секретар обяви, че НАТО вече е сформирало около ¾ от изискваните сили. Стратегията е известна като 30-30-30-30.

Той поясни, че все още има работа, но целта им е до края на годината да приключат със сформирането на силите. 

За Афганистан Столтенберг изтъкна, че има уникална възможност за мир. Той поясни, че Алиансът застава зад САЩ в усилията за политическо уреждане на конфликта в Афганистан.

Ние ще останем в Афганистан колкото е необходимо, за да гарантираме, че страната повече никога няма да се превърне в убежище за международни терористи, обяви Столтенберг.

САЩ настояват НАТО да сдържа Русия със стратегията 30-30-30-30

САЩ настояват НАТО да сдържа Русия със стратегията 30-30-30-30

30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба да бъдат мобилизирани за 30 дни

Министрите обсъдиха и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват. НАТО продължава да призовава Москва да се върне към изпълнението на договора. Но Русия продължава да произвежда и разгръща ракети SSC-8 и следователно НАТО е подготвен за свят без Договора. Министрите се съгласиха Алиансът да отговори, ако Русия не се върне към спазване на Договора.

Ние няма да отговорим огледално на това, което Русия прави. Не искаме въоръжена надпревара, но в същото време трябва да продължим да поддържаме отбраната и да сдържаме, обясни Столтенберг. Според него Русия все още има шанс да спаси Договора и Алиансът ще предаде това послание на срещата Съвет Русия-НАТО.

Тръмп хока Германия, че се скъпи за НАТО, а плаща на Русия милиарди за енергия

Тръмп хока Германия, че се скъпи за НАТО, а плаща на Русия милиарди за енергия

Еврокомисарят по конкуренцията Вестагер мразела САЩ повече от всеки друг човек

Министрите на отбраната обсъдиха и напредъка в споделянето на финансовата тежест и възможностите. По думите на Столтенберг постигнат е голям напредък, за пета поредна година има реално увеличение на разходите за отбрана.