САЩ притискат европейските си съюзници да подготвят повече батальони на НАТО, кораби и самолети за бой, обявиха официални представители, цитирани от "Ройтерс".

Агенцията коментира, че искането на Вашингтон е с цел засилване възможностите на НАТО за сдържане на потенциална руска атака.

Военният министър на САЩ Джим Матис ще търси принципно споразумение за плана в Брюксел в четвъртък, когато ще се проведе среща на военните министри на страните членки. Матис ще настоява за полагане на основите, за да получат одобрението на лидерите на държавите на срещата на върха през юли, съобщиха четирима представители и дипломати от САЩ и НАТО.

В плана е заложено изискването НАТО да има 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба като разрушители, които да може да разгърне в рамките на 30 дни при възникване на криза. Но в предложението не се посочва конкретен брой войници или краен срок за изпълнение на стратегията.

Батальонът в НАТО варира от 600 до 1000 войници.

Искането е предизвикателство за европейските правителства, тъй като те отдавна имат проблеми с хеликоптерите и самолетите заради липса на резервни части. Отделно президентът на САЩ Доналд Тръмп пришпорва европейските си съюзници да увеличат разходите за отбрана.

"Имаме противник (Русия), който бързо може да се придвижи при сухопътна атака в Прибалтика и Полша", каза високопоставен дипломат на НАТО.

Нямаме удобството мобилизацията да се осъществи в рамките на месеци, добави дипломатът и разкри, че идеята на САЩ е известна като 30-30-30-30.

Американски източник заяви, че инициативата е предимно за сдържане на Русия, което в съответствие с Националната стратегия за отбрана на Пентагона за 2018 г., в която Москва се обвинява, че се опитва да разбие НАТО.