Русия съобщи, че новият план на НАТО за засилване на бойната готовност на алианса в Европа ще влоши ситуацията със сигурността и Москва ще го включи във военното си планиране, информира "Ройтерс", позовавайки се на Интерфакс.

Западни представители заявиха през миналата седмица, че САЩ притискат европейските съюзници да предоставят на НАТО повече батальони, кораби и самолети за сдържане на Русия.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко разкритикува инициативата. Той подчерта, че Москва ще предприеме всички необходими военни мерки, за да гарантира сигурността си.

В плана е заложено изискването НАТО да има 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба като разрушители, които да може да разгърне в рамките на 30 дни при възникване на криза. Но в предложението не се посочва конкретен брой войници или краен срок за изпълнение на стратегията.

САЩ настояват НАТО да сдържа Русия със стратегията 30-30-30-30

САЩ настояват НАТО да сдържа Русия със стратегията 30-30-30-30

30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба да бъдат мобилизирани за 30 дни

Идеята на САЩ е известна като 30-30-30-30.

Според Вашингтон инициативата е предимно за сдържане на Русия, което в съответствие с Националната стратегия за отбрана на Пентагона за 2018 г., в която Москва се обвинява, че се опитва да разбие НАТО.