Прекратяване на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват води към разрушаване на принципите на стратегическата стабилност и нова въоръжена надпревара. Това мнение изрази бившият съветски лидер Михаил Горбачов, цитиран от Интерфакс.

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

Това вероятно ще увеличи, няма да намали, заплахата от балистични ракети

По-рано днес Русия и САЩ потвърдиха, че прекратяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от 1987 г.

Според него тази стъпка на САЩ води към непредсказуема световна политика и хаотично развитие. Горбачов смята, че сега двете държави трябва да се концентрират върху "съхраняването на последната опора на глобалната стратегическа сигурност - Нов СТАРТ".

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Китайското правителство е изключително резервирано и следователно ние трябва да продължим да поставяме въпроса в дневния ред

Съдя по изявленията на представители на американската администрация, че съдбата на този договор остава неясна, поясни той.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"