Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът няма да разполага нови наземни ядрени ракети в Европа след разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, съобщават руски медии.

По-рано днес Русия и САЩ потвърдиха, че прекратяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от 1987 г.

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Китайското правителство е изключително резервирано и следователно ние трябва да продължим да поставяме въпроса в дневния ред

Според него Русия носи цялата отговорност за прекратяването на договора.

НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на рисковете, които представляват руските ракети 9M729 за сигурността на Алианса. Ние договорихме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, за да гарантира позицията за сдържане и отбрана на НАТО, поясни той.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

В същото време той обяви на пресконференция, че не може да се вярва на предложението на Москва за мораториум върху разгръщането на ракети с малък и среден обсег и обвини Русия в разгръщане на ракети в Европа.

"Това не е надеждно предложение, защото Русия разполага ракети от години. Нулева достоверност в предложения мораториум за ракетите, които вече са разгърнали. Няма нови американски ракети, нито нови натовски ракети в Европа, но има все повече и повече нови руски ракети", обяви той.

Въпреки че се прекратява изпълнението на договора от 2 август, по думите му НАТО не "иска нова въоръжена надпревара". Той добави, че може да се предотврати.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

Според него все още е рано да се каже какви мерки ще предприеме Алиансът в отговор на прекратяването на договора. Столтенберг вярва, че е възможно да се постигне ново споразумение с Русия.

Генералният секретар коментира и доставените на Турция руски системи С-400. Той съобщи, че зенитно-ракетният комплекс няма да бъде интегриран в системите за отбрана на НАТО.

Горбачов предупреди за непредсказуема и хаотична световна политика

Горбачов предупреди за непредсказуема и хаотична световна политика

Според него тази стъпка на САЩ води към непредсказуема световна политика и хаотично развитие

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).