Обединеното кралство получи предложение от руския президент Владимир Путин за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа, но позицията на страната по този въпрос съвпада с позицията на нейните съюзници в НАТО. Това обяви пред репортери британският посланик в Русия Лори Бристоу, цитиран от ТАСС.

"Получихме писмо от президента Путин. Британската позиция е абсолютно същата като тази на другите страни-членки на НАТО. Става въпрос, че мораториумът върху разполагането на тези ракети би била добра идея, но проблемът е, че Русия е разработила и разположила ракети. И по този начин се явява причина за проблема", обяснява Бристоу.

НАТО отхвърли предложението на Путин за мораториум върху ракетите в Европа

НАТО отхвърли предложението на Путин за мораториум върху ракетите в Европа

Говорителят на Алианса Оана Лунджеску заяви, че НАТО счита, че предложението на Москва е "нереално" заради руските ракети 9М729

През септември, Путин изпрати до лидерите на няколко държави, включително членове на НАТО, предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането спрямо Договора за ИНФ в Европа и други региони.

Такива предложения са изпратени и до редица държави извън НАТО, включително Китай.

Представителят на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску заяви, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е получил писмо от руските власти, но смята въвеждането на мораториума за "нереалистично", тъй като Москва е разположила ракетата SSC-8 (класификация на НАТО за ракетата 9M729).

Путин: Русия помага на Китай със системи за ранно предупреждение от ракети

Путин: Русия помага на Китай със системи за ранно предупреждение от ракети

От времето на Студената война само САЩ и Русия имат такива системи