Руският президент Владимир Путин обясни, че Москва помага на Китай да изгради система за предупреждение за изстрелвания на балистични ракети, съобщава АП.

От времето на Студената война само САЩ и Русия имат такива системи, които включват големи наземни радари и космически спътници. Системата е от съществено значение за ранно предупреждение за междуконтинентални балистични ракети.

"Асошиейтед прес" съобщи по-рано, че САЩ обсъждат със своите съюзници разполагането на нови ракети в Азия.

На международна конференция, Путин заяви, че Русия помага на Китай да развие такава система. Той допълва, че "това е много сериозно нещо, което ще подобри радикално способностите на Китай за отбрана".

Изявлението му сигнализира за ново ниво на сътрудничество в отбраната между двата бивши комунистически съперника, които развиват все по-тесни политически и военни връзки.

Русия се готви за надпревара във въоръжението в Азия

Русия се готви за надпревара във въоръжението в Азия

Путин обвини САЩ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да каже кога системата ще започне да функционира, но обясни, че този ход подчертава тесните връзки на Русия с Китай.

"Русия има специални отношения с Китай ... включително в най-чувствителните области, свързани с военно-техническото сътрудничество и възможностите за сигурност и отбрана", допълва Песков.

Русия и Китай споделят 4 200 километра граница.

Комунистическата партия на Китай отбеляза своята 70-годишнина на власт с военен парад с най-модерните оръжия, някои от които са показани за първи път и демонстрира ядрени ракети, стигащи всяка точка на света.

В началото на август, новият военен министър на САЩ Марк Еспър заяви, че иска разполагане на ракети със среден обсег с наземно базиране в Азия.

Ден преди това, САЩ и Русия напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай