Военните във Вашингтон и на други места вземат предвид новите ракетни технологии, показани от Китай, по-специално ядрена ракета, за която се смята, че може да преодолее всички съществуващи противоракетни системи, разположени от САЩ и техните съюзници, съобщава АП.

Комунистическата партия на Китай отбеляза своята 70-годишнина на власт с военен парад, показващ все по-голямата амбиция за глобална сила.

Армията показа най-модерните оръжия, някои от които са показани за първи път, докато редици войници преминаха  покрай президента Си Цзинпин и други лидери на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди зрители размахваха китайски знамена, а изтребители летяха ниско.

На събитието бяха представени и стратегическите ракети JL-2, изстрелвани от подводници, за които се смята, че са стандартно въоръжение, както и крилата ракета CJ-100. 

"Общата бойна способност на китайските ракетни сили е значително подобрена", коментира Сон Чжунпин, военен коментатор на прокитайската телевизия "Феникс" в Хонконг.

Китай отбелязва 70 години комунистическа власт

Китай отбелязва 70 години комунистическа власт

С най-мащабния военен парад в историята си

Събитието подчертава бързо развиващата се китайска военна технология, за която чуждестранните анализатори твърдят, че е близка до САЩ, Русия и Европа по ракети, дронове и някои други области.

Едно от най-внимателно наблюдаваните оръжия, разкрити във вторник, е ядрената ракета Dongfeng-17, която според чуждестранните анализатори е предназначен да маневрира с висока скорост, за да избегне противоракетната защита.

Смята се, че друга ракета, Dongfeng-41, има обсег до 15 000 км, което би я превърнало в ядрена ракета с най-голям обсег на действие в света. Анализаторите твърдят, че може да е в състояние да носи до 10 бойни глави, за да удари отделни цели.

Междуконтиненталната балистична ракета - наречена "основно оръжие на деня на страшния съд" - може да достигне до САЩ за 30 минути.

Акцентът на партията върху ракети и други далекобойни оръжия отразява желанието на Пекин да измести САЩ като доминираща сила в региона и да налага своите претенции към Тайван, Южнокитайско море и други спорни територии.

Китай показа също подобрения на своята основна ракета - Dongfeng 31, която има обсег от над 11 200 километра, което поставя по-голямата част от континенталните Съединени щати в обсега й. Второто поколение Dongfeng-31AG, което подобно на DF-41 използва твърдо гориво за лесно разгръщане и скорост на изстрелване, се предлага с "висока мобилност и прецизност", според официалната агенция "Синхуа".

Показван за първи път, JL-2 е стандартното оръжие за китайските ядрени подводници, всяка от които може да разположи 12 ракети с по една бойна глава. Обхватът им от 7 200 километра представлява повече заплаха за региона, отколкото за САЩ.

Най-новата китайска крилата ракета CJ-100 също направи своя публичен дебют, малко се знае за оръжието, за което се спекулира, че е заместител на сегашната крилата ракета CJ-10, чийто приблизителен обсег е около 1500 километра. CJ-100 се "характеризират с голям обхват обхват, висока точност и бърза реакция и са най-новото попълнение към серията ракети CJ", съобщи Xinhua.

Много от оръжията, включително вече разгърнатата противокорабна ракета DF-21D, се разглеждат като възможност за сдържане на американските самолетоносачи на разстояние, докато подлагат бази като Гуам на възможността за атака.

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон

Китайската армия има вторите най-високи военни разходи в света, приблизително 250 милиарда щатски долара миналата година, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Китай има около 280 ядрени бойни глави, в сравнение с 6450 за САЩ и 6850 за Русия, според института.

Пекин заявява, че иска надеждно ядрено възпиране, но няма да бъде първата страна, което ще използва атомно оръжие в конфликт.

Китай развива военни способности, "които могат да достигнат до потенциални противници по целия свят", се казва в доклад на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ.

Китай отговаря движенията на САЩ в региона, които според Пекин застрашават сигурност му. Това включва разполагането на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана на САЩ THAAD в Южна Корея и заявената от Вашингтон решителност да разположи наземна ракета със среден обсег на действие в Азиатско-Тихоокеанския регион "по-скоро, отколкото по-късно", след изтеглянето на САЩ Договор за ядрени ракети със среден обсег.

"Китай трябва да разработи ракети, които могат да ударят всички краища на света, особено САЩ като средство за контраатака", коментира по-рано Юе Ган, пенсиониран полковник и военен коментатор. "Китай трябва да има възпиращ ефект, за да ограничи използването на ядрено оръжие ... Китай е принуден да направи това от ситуацията."

Освен ракетите, Китай също така показа нови технологии, като например безпилотната летателна машина Sharp Sword, за която се смята, че е способна да атакува цели като радарни станции и военни бази, както и безпилотни подводници, които могат да достигнат дълбочини далеч по-големи от тези с екипаж.

Дроновете стават все по-важни за китайските военни в редица области, включително за използване от артилерийските части за разузнаване и оценка.

Business insider съветва американците какво да правят при ядрена атака

Business insider съветва американците какво да правят при ядрена атака

Припомнят Студената война