Business insider съветва американците какво да правят при ядрена атака, за да останат живи. Това е сценарий, за който някои американци се страхуват от времето на Студената война: Ядрена удар срещу САЩ, заслепяваща светлина, гигантска оранжева огнена топка и разрушителни ударни вълни.

Тези, които са най-близо да взрива вероятно ще загинат мигновено, всеки на разстояние до 5 мили може да получи изгаряния от трета степен. Хората на разстояние до 53 мили могат да ослепеят временно.

Но по-дългосрочна заплаха е минути и часове след тази експлозия. Ядрените експлозии могат да създадат облаци прах и подобни на пясък радиоактивни частици, които се разпръскват в атмосферата. Това може да доведе до радиационно отравяне, което може да унищожи клетките в тялото и да се окаже фатално.

На отломките са нужни 15 минути, за да достигнат нивото на земята след експлозия, така че реакцията на човек през този период може да бъде въпрос на живот и смърт.

Ето какво трябва не трябва да си спомняте в случай на ядрена атака:

Трябва: Да легнете на земята с лице надолу и ръце, прибрани под тялото.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват тази позиция, тъй като тя ще държи ръцете и лицето ви далеч от летящи отломки или топлина, които биха могли да изгорят кожата ви. След като ударните вълни отшумят, можете да станете и да потърсите подслон.

НЕ поглеждайте директно към взрива.

В зависимост от това колко близо сте до ядрен взрив, може да е невъзможно да избегнете първоначалната светлина, която може да ви заслепи за около 15 секунди до минута. Но за тези, които са по-далеч, най-добре е да отклоните и прикриете очите си.

1-мегатонна бомба (която е около 80 пъти по-голяма от атомната бомба Little Boy, пусната върху Хирошима), може временно да заслепи хората на разстояние до 13 мили в ясен ден и до 53 мили в ясна нощ.

Трябва: Да покриете лицето си с кърпа или дреха.

Ако имате шал или носна кърпа наблизо по време на ядрена експлозия, е разумно да покриете носа и устата си. Дори преди частиците да достигнат земята, експлозията разхвърля всякакви други отпадъци, които могат да бъдат опасни за вдишване.

НЕ търсете подслон в колата си.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) съветва хората да не се приютяват в своите превозни средства. Стъклените прозорци на автомобилите и металните рамки няма да ви предпазят от ядрен прах. Да карате също е безполезно, тъй като е трудно да се предвиди къде ще отиде радиацията.

Единственото изключение от това правило е, ако сте в колата и в подземен гараж, което може да осигури допълнителен слой защита.

Намерете тухлена или бетонна сграда, като училище или офис.

FEMA определя тухлени или бетонни сгради като най-безопасните форми на подслон след ядрена атака. В идеалния случай най-добрият подслон би имал няколко прозореца или въобще няма да има прозорци, както и мазе, където да се скриете.

Училищата или офисите обикновено отговарят на тези критерии. Мобилните домове обаче се считат за твърде крехки, за да предлагат достатъчно защита.

Ако няма здрави сгради в рамките на 15 минути от мястото, където стоите, по-добре е да намерите някаква форма на подслон, отколкото да останете навън. Ако откриете, че наблизо има по-безопасна сграда, изчакайте поне час преди да се опитате да се преместите. Дотогава потенциалната радиация на която ще сте изложени вероятно ще намалее с около 55%.

НЕ стойте близо до прозорци когато сте на закрито.

Ако се скриете в многоетажна сграда, изберете централно място. Ако вашата сграда има прозорци, FEMA съветва да стоите далеч от тях, в центъра на стая. Това е така, защото ударните вълни могат да разрушат прозорците на разстояние до 10 мили от експлозия, което води до летящи стъкла, което може да нарани близко стоящи хора.

Изключете отоплителните уреди и климатиците.

Топлинните или климатичните устройства изтеглят въздух отвън, така че те могат да разпространяват замърсени частици в дома или скривалището.

НЕ търсете веднага членовете на семейството си.

Министерството на здравеопазването на САЩ препоръчва да останете на закрито поне 24 часа в случай на ядрена експлозия. След 48 часа степента на излагане при 10-килотонна експлозия (такава, която може да повреди, но не и да унищожи град) намалява само до 1%.

"Докато скривалището е приоритет за опазване на общественото здраве, той противоречи на естествените инстинкти", пишат в доклада от 2010 г. правителствени агенции. "След ядрена детонация хората трябва да разберат защо за тях и техните семейства е най-безопасно да останат подслони."

Вземете си душ възможно най-скоро.

Хората, които са били навън по време на експлозия, трябва да се изкъпят възможно най-бързо, като се уверят, че водата е топла и сапунът се нанася нежно. Прекалено силното почистване може да нарани кожата ви, която действа като естествена защитна бариера.

Освен това трябва да покриете всякакви порязвания или ожулвания, докато се изплаквате. За тези, които нямат достъп до душ, FEMA препоръчва използването на мивка или кран. Следващият най-добър вариант е да почистите тялото си с кърпа или мокра кърпа. Издухването на носа и изтриването на ушите и клепачите е важно, тъй като частици прах могат да останат в тези отвори.

НЕ използвайте балсам след шампоан.

Изплакването на косата с шампоан е критично, след като сте изложени на радиация, но балсамът НЕ.

Това е така, защото балсами имат съединения, наречени катионни повърхностноактивни вещества, които се свързват с радиоактивните частици и могат да ги закрепят за косата. Те по същество биха действали като лепило между косата и радиоактивния материал.

Като общо правило, най-добре е да използвате за тялото си само продукти, които са предназначени за изплакване след такава ядрена катастрофа. Продукти като лосион за тяло и крем за лице трябва да се избягват известно време.

Опаковайте замърсените дрехи.

Тъй като външните слоеве от дрехи вероятно биха били замърсени от частици, CDC препоръчва да ги запечатате в найлонова торба, която е извън обсег на деца и домашни любимци. Трябва да опаковате и всички тъкани или кърпи, използвани за изтриване на тялото или лицето.

НЕ яжте неопакована храна или храна, останала отвън.

След всякакъв вид ядрена експлозия CDC препоръчва да се консумира храна от запечатани контейнери, опаковки, бутилки или консерви. Можете също така да ядете неща от килера или хладилника си, стига да почистите добре контейнерите за храна, съдовете за готвене, плотовете и приборите.

Но всичко, което е останало непокрито, особено ако е на открито - например плодове или зеленчуци от градина - би било опасно да се яде.

Слушайте радиото за инструкции.

Ядрените експлозии произвеждат мощен феномен, наречен ядрен електромагнитен импулс (EMP), енергия, който може повреди енергийните, телефонните и интернет линиите. Ядреният ЕМР може да повлияе и на радиовълните, но това е по-малко вероятно, тъй като радиостанциите имат по-проста схема.

Така че след експлозия служителите по аварийни ситуации вероятно ще излъчат инструкции за безопасност по радиото. Освен ако тези длъжностни лица не ви кажат, че е безопасно да излизате навън, най-добре е да останете скрити, докато рискът от замърсяване не намалее.

Русия видя риск от ядрена война заради влошаване на глобалната стабилност

Русия видя риск от ядрена война заради влошаване на глобалната стабилност

Това било факт, с който не можело да се спори