В Китай започнаха тържествата по повод 70-годишнината от идването на власт на комунистическия режим и създаването на Народната република.

70 топовни залпа бяха изстреляни на площад "Тянанмън" в чест на юбилея.

Снимка 445420

Източник: EPA/БГНЕС

Началото на военния парад беше официално поставено от китайския премиер Ли Къцян. След това прозвуча и националният химн.

Последва реч на президента Си Цзинпин, в която той подчерта, че нищо не може да разклати устоите на великата китайска нация и да попречи на китайския народ да върви напред.

Си, който в продължение на години затвърждаваше властта си, за да се превърне в може би най-влиятелния лидер след самия Мао Цзедун, подчерта в речта си икономическия възход на Китай и ролята на партията в неговото насърчаване.

"Няма сила, която може да разклати статута на тази велика страна. Никоя сила не може да спре китайския народ и китайската страна да вървят напред", настоя той.

Придържайки се към традицията, той носеше сивия костюм на Мао и наблюдаваше парада от същото мястото, където Мао стоеше при обявяването на създаването на Китайската народна република на 1 октомври 1949 г.

Снимка 445418

Източник: EPA/БГНЕС

Над 6000 зрители присъстват на зрелищните тържества. За да се осигури организираното извозване на посетителите, властите са изпратили 115 автобуса и 20 бусчета.

Снимка 445419

Източник: EPA/БГНЕС

По своя мащаб военният парад надмина всички подобни тържества в историята на Китай - в него взеха участие 15 000 военнослужещи, 160 бойни самолета и 580 единици военна техника.

След преминаването на войските в града започна празнично шествие, в което се включиха около 100 000 души.

Гражданският парад включваше отдаване на почит към национални икони - от основателя на Китайската народна република Мао Цзедун и велосипедите, с които Китай беше известен, преди да се превърне в икономически гигант, до градовете, които възникнаха след реформите през 1980-те години.

В чест на националния празник се планира да се освободят 70 000 гълъби на мира и да се пуснат толкова цветни балони.