САЩ вече работят за разполагане на оръжия в космоса и отхвърлят опитите за сключване на съответстващ мораториум. Това посочва руският министър на външните работи Сергей Лавров в своя статия, публикувана на сайта на МВнР на Русия, съобщава ТАСС.

Вашингтон пристъпи към осъществяване на плановете за разполагане на оръжия в космоса и отхвърля предложенията да се договорим за универсален мораториум върху подобна дейност, пише Лавров.

Според него в момента в Съединените щати се забелязват признаци за началото на медийна кампания, която трябва да послужи като "пролог" към окончателния отказ на страната от Договора за цялостна забрана на ядрените изпитания, който така и не е бил ратифициран от САЩ.

Тестват оръжие за руските космонавти

Тестват оръжие за руските космонавти

Очаква се до половин година да бъде прието

Американската политика в областта на стратегическата стабилност Лавров определя като проява на ревизионизъм.

По думи на Лавров торпедирането от страна на САЩ първоначално на Договора за противоракетната отбрана, а сега и Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег създава риск да бъде "демонтирана цялата договорна архитектура в областта на контрола над ракетно-ядрените въоръжения".

Към ревизионистките действия Лавров отнесе и излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, който е бил от ключово значение за прекратяването на ядреното разпространение. Той посочва и "демонстративния отказ" на Вашингтон да изпълнява решенията на Съвета за сигурност на ООН за палестино-израелските отношения.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети