САЩ ще използват всяка своя военна способност за защита на Южна Корея и Япония. Това се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ след среща в Пентагона на ръководителя на комитета генерал Марк Мили с неговите южнокорейски и японски колеги.

"Генерал Мили отново потвърди твърдата решимост на САЩ да защитят Южна Корея и Япония, ако е необходимо, и да обезпечи регионално сдържане, използвайки пълния набор от военни способности на САЩ. Страните се споразумяха съвместно да отговорят на общите проблеми по сигурността и да си сътрудничат за осигуряване на мир и стабилност в региона", отбелязва комитетът. 

Възпирането и спечелването на преднина пред конкуренцията на ревизионистите като Китай и Русия няма да е лесно, коментира заместник-секретарят по отбраната на САЩ Джон К. Рууд, цитиран от Пентагона.

Визията на САЩ за свободен и отворен индо-тихоокеански регион е всеобхватна и насърчава принципите, споделяни от много нации, но това не е визия, която споделят всички нации.

За да поддържат и надграждат ценности, които са от полза за всички нации, САЩ трябва трябва да създадат голяма и по-смъртоносна съвместна сила, както и по-стабилно сътрудничество със съюзници и партньори, заяви Рууд и добави, че укрепването на регионалните съюзи ще помогне за възпиране и ще запазва мира.

Съюзът на САЩ и Южна Корея е централен в усилията за постигането на това, каза Роуд. "Южна Корея е отбранителен партньор, на когото се вярва в целия регион и докато гледаме отвъд Североизточна Азия към новите предизвикателства на бъдещето, очакваме Южна Корея да продължи да бъде източник на стабилност и просперитет."

САЩ трябва да посочи "голямата картина" и тревогите, които споделят и трите държави, а САЩ насърчават Южна Корея да повтори и поднови своето Споразумение за обща сигурност и военната информация с Япония. "Призоваваме двете страни да участват в смислен диалог за справяне с техните различия", допълва Рууд.

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Могат да ударят САЩ за 30 минути

Конкуренцията на САЩ с Китай е продължаващо предизвикателство на това поколение, заяви Рандал Шривър по време на събитието в Брукингс Институция във Вашингтон, съобщава министерство на отбраната на САЩ.

Шривър, помощник-министър на отбраната по въпросите на сигурността в Индо-Тихоокеанския басейн прави своя коментар, докато Китайската комунистическа партия празнува 70 години управление в най-населената нация в света. Той каза, че военните на САЩ трябва да се адаптират да възпират Китай.

Стратегическата конкуренция на САЩ с Китай е основен елемент от националната стратегия, каза той. "Чувстваме, че сме в конкуренция, защото по принцип имаме различни визии, различни стремежи и различни гледни точки за това как трябва да изглежда архитектурата на регионалната сигурност", обяснява Шривър.

САЩ искат свободен и отворен индо-тихоокеански регион, основан на трайни принципи и ценности, които "са почти универсални и широко споделяни", каза той. Те включват зачитане на националния суверенитет, справедлива, свободна и реципрочна търговия, основаващ се на правила, ред и мирно разрешаване на спорове.

"Ние наблюдаваме, че Китай, под ръководството на Комунистическата партия на Китай, има различна визия и стремежи и все по-често развива инструментите за осъществяване на своята визия и изглежда готов да приеме повече проблеми в изпълнение на тази визия", каза той.

САЩ инвестира в ракетни изпитания

САЩ инвестира в ракетни изпитания

Излизането от ИНФ улеснява военните "да се справят не само с Русия, но и с Китай"

"В световен мащаб, Китай се стреми да формира свят, съобразен със своя авторитарен модел и национални цели. Ние виждаме, че вътрешното управление в Китай в резултат на управлението на ККП става все по-авторитарно и по-малко уважава човешките права и достойнство."

Китай започна действия за въздействие, за да подкопае свободни избори, използва икономическата принуда върху съседните страни и насърчава пряката кражба на интелектуалната собственост на други държави. "Ние виждаме как те разширяват военното си присъствие в чужбина и разширяват инициативата "Едностранно, еднопосочно", за да включат военните връзки с Китай", каза Шривър. "И виждаме как Китай използва усъвършенствани оръжия за милитаризиране на оспорвани активи, въпреки обещанията на най-високо ниво, че те няма да го направят."

Години наред Китай заявява, че до 2049 г. ще има армия от световна класа и Пентагонът приема изявленията на страната буквално. "Министерството разглежда военното развитие на Китай като стремеж да се ерозира американските военни предимства", обяснява Шривър.

"Те работят за да се превърнат във водещата сила в Индо-Тихия океан, като същевременно правят планове да разширят присъствието си и да поддържат възможностите си по-далеч от китайските брегове."

Китай се стреми да базира войски и да развива военни способности в Африка, Близкия изток и в района на Западен Тихи океан.

На най-основното, което САЩ иска да защити, е да "поддържа позиция в регионалната и международната система, която ни позволява да насърчаваме, подкрепяме и защитаваме либерален ред, основан на правила, чиито институции, правила и норми са насърчили мира за десетилетия", допълва той.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци

Това има значение, защото ако Китайската комунистическа партия спечели, светът ще изглежда много по-различно. Суверенитетът ще ерозира, оставяйки държавите с по-малък или никакъв контрол върху своите решения. Международните и регионални организации биха имали по-малко влияние.

"Свободата на моретата и прелитането в Индо-Тихия океан може да бъде оспорена. Бихме могли да видим и нормализиране на липсата на зачитане на правата на човека. Всичко това предвещава по-малко свободен и по-малко отворен индо-тихоокеански регион с висок потенциал, тези тенденции да се проявят в глобален мащаб."

Целта на САЩ е да възпираме Китай от действителното изпълнение на всичко това "и да запазим капацитета си да възпрем и да надделеем в началото на такава криза", коментира Шривър.

Силите на САЩ се адаптират, за да се борят срещу близки конкуренти. "Вместо да очакват да доминират противника, нашите въоръжени сили се учат да очакват да получават отпор по време на бой, като същевременно постигат поставените за тях политически цели", допълва той.

САЩ ще разчитат на своята система от съюзници за противодействие на китайския напредък. Съединените щати имат много договорни съюзници в Индо-Тихоокеанския басейн и добри отношения с много повече държави.

Американските войски редовно провеждат учения със съюзници и партньори в региона. Всичко това гарантира, че американските и партньорските сили могат да действат заедно, при възникване на необходимост.

Според Шривър, САЩ ще си сътрудничат с Китай, където има смисъл и ще се противопоставят, когато възникне необходимост.

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон