Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ са измислили предлог с опасения за Азия за излизане от Договора за ИНФ, съобщават руските медии.

Той обяснява, че разполагането на американски ракети със среден и малък обсег в Азия засяга интересите на Русия и влошава ситуацията в международната сигурност.

САЩ официално се оттеглиха от споразумението от 1987 г. на 2 август, месеци след като администрацията на Тръмп обяви намерението си да прекрати задълженията си по договора.

"Този ​​път решиха да направят нещо по-сложно, измислиха извинение, въпреки че това абсолютно не е свързано с Русия, това е свързано с тяхната азиатска политика и виждаме какво се случва всъщност сега с тези ракети със среден и по-малък обсег. През цялото време ни обвиняваха, че нарушаваме нещо, три месеца след като се оттеглиха, тестваха ракета със среден обсег", допълва Путин.

Путин: Русия помага на Китай със системи за ранно предупреждение от ракети

Путин: Русия помага на Китай със системи за ранно предупреждение от ракети

От времето на Студената война само САЩ и Русия имат такива системи

По думите му, такава ракета не може да бъде направен за три месеца. "Ясно е кой е цел номер едно в случая. Ние не сме доволни, защото това се отнася до нас. Ще бъде необходимо да се разгледа къде са разположени (ракетите), но те биха могли да достигнат и до руска територия. Затова това те не подобряват, а по-скоро влошава ситуацията по отношение на международната сигурност".

Путин по-рано обяви, че Русия ще отговори на появата на американски ракети със среден и малък обсег в Азия. Според него подобни действия на американските власти само ще създадат нови заплахи.

През август се появи официална информация, че САЩ обсъждат със своите съюзници възможността за разполагане на нови ракети със среден обсег в Азия.

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Китай демонстрира ядрените си ракети, стигащи всяка точка на света

Могат да ударят САЩ за 30 минути

Несигурността относно перспективите за продължаване на Договора за намаляване стратегическите нападателни оръжията (START-3, "Нов старт") тласка разгръщащата се надпревара с оръжия в света, коментира Путин по време на заседание на Съвета на държавните ръководители от ОНД.

Той отбеляза, че "все още съществува несигурност около договора относно мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, така наречения договор START-3, който изтича през февруари 2021 г."

"Засега администрацията на САЩ не е решила какво ще прави. Доколкото разбираме и чувстваме, вътре в администрацията има спорове: някой казва, че трябва да бъде разширен, някой вярва, че САЩ не трябва да си връзват ръцете и краката краката с такива ограничения. Това създава елемент на несигурност и тласка разгръщащата се надпревара с оръжия, което е много лошо", допълва той.

Путин обяснява, че е изпратил "подходящ апел до държавните ръководители на много страни по света. Ние заявихме, че няма да разгръщаме ракети със среден обсег, ако ги имаме, но ние, разбира се, сега ще работим върху това, след като американците ги имат".

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай