Участниците в срещата на върха на НАТО считат "агресивните действия на Русия" и международния тероризъм за основни заплахи за сигурността на страните - членки на алианса. Това се казва в изявление, публикувано в сряда след среща на държавните и правителствените ръководители на НАТО в Лондон, съобщава ТАСС.

"Агресивните действия на Русия са заплаха за евроатлантическата сигурност, тероризмът във всичките му форми е постоянна опасност за всички нас", се казва в документа.

Сред вторичните заплахи са международните конфликти, миграцията, кибератаките и хибридните атаки.

Столтенберг: НАТО вече ще възпира и Китай, както СССР и Русия

Столтенберг: НАТО вече ще възпира и Китай, както СССР и Русия

Китай може да удари Европа с ракети, НАТО трябва де е в Арктика и с войски в чужбина

"Държавни субекти и недържавни субекти оспорват международния ред, основан на правилата. Нестабилността по нашите граници също допринася за незаконната миграция", се казва в документа.

"Ще продължим да увеличаваме устойчивостта на нашите общества, както и критичната ни инфраструктура и енергийната ни сигурност".

Лидерите на страните членки на НАТО определят нарастващото влияние на Китай в света едновременно възможност за задълбочаване на сътрудничеството и проблем. "Ние признаваме, че нарастващото влияние на Китай и неговата международна политика представляват както възможности, така и предизвикателства, с които трябва да се справим заедно като съюз", се казва в документа.

"Ние реагираме и ще реагираме отговорно и внимателно на разполагането от Русия на нови ракети с среден и по-малък обсег на действие, което доведе до прекратяването на Договора ИНФ и носи значителни рискове за евроатлантическата сигурност", се казва в документа.

Отбелязва се, че Северноатлантическият алианс "е отворен за диалог и конструктивни отношения с Русия, когато действията й позволяват това".

Освен това държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО одобриха решението за признаване на космоса като сфера на действие за алианса.

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Нов договор с Русия за ядрените оръжия можел да е "страхотно нещо"

"Декларирахме космоса като сфера на действие на съюза, като признаваме неговото значение за осигуряване на нашата сигурност и преодоляване на предизвикателствата в тази област, като същевременно спазваме международното право", се казва в документа.

В словото си след срещата на върха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че НАТО ще използва космоса за осигуряване на комуникации и наблюдение, без да поставя оръжия там.

Държавните и правителствените ръководители на НАТО решиха да поддържат диалог с Русия, като същевременно засилват отбраната и възпирането.

"Ние сме ангажирани със силна възпираща сила и отбрана, като същевременно оставаме отворени за пълноценен диалог с Русия. Аз и НАТО вярваме в диалога, нужен ни е, за да има прозрачност, за да няма опасни инциденти".

Според Столтенберг, НАТО трябва да търси диалог с Русия, тъй като Москва е най-близкият и най-голям съсед на съюза. "Трябва да се стремим към диалог, да се стремим да подобрим отношенията".

В същото време Столтенберг заяви, че диалогът не противоречи на възпиращата политика. "Ние вярваме в диалога, но също така вярваме в двоен подход - в диалог и възпиране. Ако сте силни, тогава можете да започнете диалог".

Кремъл подкрепи Макрон Европа да бъде част от нов ядрен договор

Кремъл подкрепи Макрон Европа да бъде част от нов ядрен договор

Междувременно Макрон отново каза, че държи на думите си за "мозъчната смърт"

Столтенберг добави, че страните от НАТО призоваха Китай да участва в споразумения за контрол на оръжията, които биха могли да бъдат сключени в бъдеще. "За първи път страните от НАТО разгледаха възхода на Китай - предизвикателствата и възможностите, техните последици за НАТО. Решихме, че трябва да решим този въпрос в единство, като съюз. Ние насърчаваме Китай да участва в бъдещи споразумения за контрол на оръжията."

Освен това на срещата на НАТО са одобрени преработени планове за гарантиране на военната сигурност на Полша и балтийските държави. "Важно е днес всички страни да се съгласят с представените планове. Това доказва, че сме в състояние да постигнем резултати, да вземем решения и да продължим напред", допълва той, отговаряйки на въпрос от журналисти дали Анкара одобрява плановете.

Столтенберг добави, че срещата на върха на НАТО не намалява притесненията на алианса за придобиването от Турция на руски ракетни системи С-400. "Много страни от НАТО изразиха загриженост относно решението на Турция. Изразявам също така безпокойството си от това решение. С-400 ще останат независими системи и няма да бъдат интегрирани в мрежата за противовъздушна отбрана на НАТО".

В същото време генералният секретар подчерта, че в НАТО "страните от Европа и Северна Америка се срещат всеки ден и обсъждат много въпроси. Обикновено постигаме споразумение, но понякога имаме разногласия. Основното е, че можем да ги преодолеем и да се съсредоточим върху същността на действията на съюза".

Столтенберг коментира: "Един за всички и всички за един, ангажиментът ни към член 5, клаузата за колективна защита на нашия съюз е желязна".

Путин: Разширяването на НАТО е заплаха за Русия

Путин: Разширяването на НАТО е заплаха за Русия

"Остарелите стереотипи на мисленето на НАТО не са инструмент за сътрудничество"