Утре министрите на външните работи ще завършат подготовката за срещата в Лондон. Срещата на лидерите е навременна. Не на последно място, защото се задават въпроси за силата на трансатлантическите отношения. Наистина има различия между съюзниците по редица различни въпроси, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той допълва, че това са търговията, климата, ядрената сделка в Иран и наскоро ситуацията в Североизточна Сирия. Но различията и съмненията между съюзниците не са нови. Въпреки тях, НАТО става по силно през последните седемдесет години и ние продължаваме да осигуряваме сигурност за почти 1 милиард души.

По думите му, засилваме нашата възпираща сила и отбрана с повече сили при по-голяма готовност. В крайна сметка да бъдеш част от силен трансатлантически алианс е в национален интерес на всяка една от нашите държави.

Космическото командване на САЩ готви съюз "див, див запад" в космоса

Космическото командване на САЩ готви съюз "див, див запад" в космоса

Договорът за космоса казва само, че не са позволени ядрени оръжия

Според него, всичко, което правим, трябва да бъде подкрепено от справедливо споделяне на тежестта. В бързо променящ се свят НАТО продължава да се адаптира към стратегическите предизвикателства. 

И утре ще направим още една важна стъпка. Очаквам министрите да се съгласят да признаят космоса като оперативна област, наред с въздуха, сушата, морето. Космосът е от съществено значение за отбраната и възпирането за Алианса. За ранно предупреждение, комуникация и навигация, допълва той.

В момента около 2 000 сателита обикалят около Земята. Около половината са собственост на държави от НАТО. Така че признаването на космоса като оперативна област ще бъде ясен знак, че продължаваме да укрепваме нашата възпираща сила и отбрана във всички области, обяснява Столтенберг.

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане
Обновена

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива"

Нашата работа за противодействие на хибридните заплахи също ще бъде на дневен ред. Съюзниците се активизират, включително с нови базови изисквания за устойчиви далекосъобщения, включително 5G. И първият ни контрахибриден екип за поддръжка е в Черна гора тази седмица, коментира той.

НАТО ще обсъди и други стратегически въпроси, включително Русия, последиците от възхода на Китай, бъдещето на контрола върху оръжията и енергийната сигурност.

НАТО е единственият форум, който обединява нации от Европа и Северна Америка, за да отговори на стратегическите предизвикателства за сигурността. НАТО остава единственият гарант за европейската и трансатлантическата сигурност. И отговорност на всеки от нас е да поддържа и укрепва нашето единство. За да осигурим надеждно възпиране и защита за всички нас, обяснява Йенс Столтенберг.

НАТО и "разрушителят" Макрон

НАТО и "разрушителят" Макрон

Атлантиците да чуят предупредителните камбани, не да се впускат в анатема и обиди