ЕС одобри проект за създаване на собствена система за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана с космически компоненти (TWISTER-Timely Warning and Interception with Space-based TheatER surveillance), за да се справя последното поколение въздушни заплахи.

Това съобщава Съвета на ЕС на ниво министри на отбраната. Проектът на системата TWISTER е в списъка на 13 нови военни проекта, приети от програмата на Структурното военно партньорство на ЕС - ПЕСКО.

"Проектът на системата е одобрен на 12 ноември 2019 г. Франция, Италия, Испания, Холандия и Финландия ще участват в неговото изпълнение", се казва в документа.

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива към по-сложни и развиващи се въздушни заплахи, по-специално в областта на ракетите. Следователно проектът има за цел да засили способността на европейците да откриват, проследяват и противодействат на тези заплахи чрез комбинация от подобрени възможности за ранно предупреждение и космически прехващачи, базирани в космоса. Насърчава се европейската самостоятелна способност да допринася за балистичната ракетна отбрана на НАТО", пише съветът на ЕС.

Русия разработва нови ракети като реципрочна мярка на действията на САЩ

Русия разработва нови ракети като реципрочна мярка на действията на САЩ

НАТО дава да се разбере, че няма да се съгласи на мораториум върху разполагането на ракети

Съветът приема и актуализиран списък от 13 проекта, които ще бъдат предприети в рамките на ПЕСКО. С днешното решение, проектите, които се изпълняват в момента стават 47.

5 от новите проекти се фокусират върху обучение, обхващащи области като кибер, подводни, тактически, медицински, както и обучение по химическа, биологична, радиологична и ядрена отбрана (CBRND).

Други проекти се фокусират върху засилване на съвместните действия на ЕС, както и върху развитието на капацитет в морето, въздуха и космоса.

САЩ не разработват хиперзвукови ядрени оръжия, засега

САЩ не разработват хиперзвукови ядрени оръжия, засега

Имат други ПВО програми и са произвели "секретен брой" модернизирани бойни глави

Съветът официално прие първия набор от 17 проекта на 6 март 2018 г., а вторият набор от 17 проекта на 20 ноември 2018 г.

На 11 декември 2017 г. Съветът прие решение за създаване на постоянно структурирано сътрудничество - ПЕСКО. ПЕСКО дава възможност на държавите-членки на ЕС да работят по-тясно заедно в областта на сигурността и отбраната.

Тази постоянна рамка за сътрудничество в областта на отбраната позволява на желаещите и способни държави-членки да развиват съвместно отбранителни способности, да инвестират в споделени проекти и да повишат оперативната готовност и принос на своите въоръжени сили.

25-те държави-членки, участващи в ПЕСКО са: Австрия, Белгия, България, Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия , Румъния, Словения, Словакия, Испания и Швеция.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

"Ние не инвестираме достатъчно в отбрана и тази инвестиция не е достатъчно ефективна", заяви френският министър на отбраната Флорънс Парли, позовавайки се на 20 различни типа бойни самолети в ЕС, в сравнение с 6 в САЩ, пише "Ройтерс".

Европейското отбранително планиране, операции и разработване на оръжия предвиждат Франция да играе голяма роля в 60% от 47-те проекта, често с Германия, Италия и Испания.

Според най-новите проекти Франция ще оглави плановете за проследяване на балистични ракети в космоса и ще разработи електронно оръжие за заглушаване с Испания и Швеция за европейски бойни самолети за преодоляване на противниковата отбрана.

С Италия, Франция ще разработи прототип за нов клас военен кораб.

Франция, Португалия, Испания и Швеция също се стремят да предоставят нова система против подводници.

Франция вече работи по новите европейски вертолети.

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

"Най-голямата операция на руски подводници след Студената война, демонстрираща способност да заплашват източното крайбрежие на САЩ"