Десет руски подводници, включително осем ядрени подводници, участват в операция в Северния Атлантически океан, целта на която е да се извърши пробив на отбранителни линии на НАТО и секретен подход към източното крайбрежие на САЩ, съобщава норвежката медия NRK, позовавайки се на източници във военното разузнаване.

В същото време източници подчертават, че "това не е учение, а най-голямата операция на руските подводници след Студената война, която е предназначена да демонстрира способността да заплашва източното крайбрежие на САЩ".

"Задачата на някои подводници е да минат през Атлантическия океан, доколкото е възможно, без да бъдат открити", съобщава медията, цитирайки информация от норвежко разузнаване.

Русия пусна видео от изстрелване на балистична ракета "Булава"

Русия пусна видео от изстрелване на балистична ракета "Булава"

Изстреляна е към Камчатка

NRK, позовавайки се на източници на разузнаването, също отбеляза, че миналата седмица голям брой подводници на руския Северен флот са опитали незабележимо да напуснат базите си на полуостров Кола в Баренцово и Норвежко море.

Те допълват руските подводници отработват пробив на отбранителната линия на НАТО в северната част на Атлантическия океан между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство

Освен това подводниците проверяват възможността за секретен достъп до най-отдалечените райони на Атлантическия океан, съобщава "Интерфакс".

По-специално, ядрените подводници от клас Сиера-II, според класификацията на НАТО (проект 945А Кондор), Псков (Костур) и Нижни Новгород (Зубатка) са в Норвежко море.

Те имат корпус от титан и по отношение на такива маскиращи функции като шум и магнитни полета са най-незабележими в съветския флот.

Корпусът от титан има предимства и при гмуркане на големи дълбочини (дълбочината на Норвежко море на места надвишава 2 км).

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Румъния, България и Турция са част от НАТО, а регионът има стратегическо значение

"Русия иска да покаже, че е в състояние да се доближат до Съединените щати. Те искат да тестват способността на Запада да ги открие и как ще реагират", допълват източници в разузнаването на Норвегия.

Според тях, действията на руските подводници са разчетени за 60 дни, и са започнали в моретата Баренц и Норвегия в началото на миналата седмица. В същото време източниците в норвежкото разузнаване твърдят, че движението на руските подводници се следи отблизо.

За целта е увеличен броят на полетите на патрулните самолети на норвежките ВВС, които изпълняват мисии от авиобаза Аноя в северната част на страната. Разузнавателната служба коментира, че все още има "сравнително добър контрол" къде се намират подводниците в момента.

Две ядрени подводници са разположени западно от Бьорноя, която се намира между Свалбард и крайбрежието на Финландия.

Две подводници са разположени на юг и източно от Бьорноя и са разположени там, за да охраняват входа в източното Баренцово море.

Две ядрени подводници от клас Сиера също участват в Северно Норвежко море, предимно за да тестват доколко са подходящи за експлоатация в дълбоки води и да тестват нови оръжия в Норвежко море.

Тази част от операцията с подводниците Сиера също е отчетена и от руски медии, обяснява "Баренц обсървър".

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

Министърът на отбраната Франк Бакке-Дженсен обяснява, че операция с руски подводници не е изненада.

"Това е в съответствие с тенденцията, която наблюдаваме при повишена руска активност. Виждаме Русия, която модернизира военните си сили и все повече практикува и действа близо до Норвегия", коментира Бакке-Дженсен.

Той допълва, че това илюстрира необходимостта от укрепване на въоръжените сили.

"За да можем да влияем на националната и регионалната сигурност, трябва да имаме военна способност да наблюдаваме и да работим в Северните територии, както сами, така и със съюзници. Ето защо правителството е инвестирало значително в укрепването на въоръжените сили", допълва норвежкият министър на отбраната.

Експертът по отбрана Столе Улриксен от военноморското училище коментира, че "двете конвенционални подводници обикновено работят най-близо до Норвегия. В традиционната концепция за отбрана, другите подводници ще влязат между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство, за да създадат блокада".

"Това е основно стратегически отбранителен курс на действие. Но също така е много възможна цел, достигане много по-далеч в Атлантическия океан. В този случай това ще създаде огромна несигурност за захранващите линии на НАТО. Най-вече това ще са нови подводници, които са подходящи за целта", допълва той.

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон