Черноморският регион има голямо стратегическо значение за НАТО и алиансът увеличава присъствието си в него, заяви на брифинг в Одеса генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщават НАТО и ТАСС.

"За НАТО ситуацията в Черно море е от голямо стратегическо значение. Румъния, България и Турция, трите крайбрежни държави на Черно море са членове на алианса", обяснява той.

"Грузия и Украйна също са крайбрежни държави и наши партньори", коментира Столтенберг.

Четири кораба на НАТО влязоха в пристанище Одеса

Четири кораба на НАТО влязоха в пристанище Одеса

Украйна затваря черноморски регион заради ракетни стрелби

Столтенберг отбеляза, че НАТО и страните партньори на алианса имат широко присъствие в региона и че "присъствието в този регион се увеличава".

"Присъствието на четири кораба на НАТО е още едно потвърждение на това колко важен е този регион за съюза, а също така демонстрира подкрепа за Украйна", каза той.

Във вторник украинското министерство на отбраната съобщи, че група от четири кораба на НАТО пристигнаха в Одеса. Това са миночистачите Sella (Испания), Ros Lupu Dinescu (Румъния), Shkval (България) и Numana (Италия). Корабите ще бъдат в пристанището на Одеса за една седмица.

САЩ пращат B52 Stratofortress в Гърция и Кипър

САЩ пращат B52 Stratofortress в Гърция и Кипър

Учението е поискано от Вашингтон преди няколко дни

Тези кораби изпълняват патрулна мисия и в Средиземноморието като част от втората постоянна група за противодействие на мини на НАТО SNMCMG2 и пристигнаха в Одеса на приятелско посещение за седмица.

Генералният секретар подчертава практическата подкрепа на НАТО за Украйна. "Ние ви помагаме с командването и контрола, в киберсферата, с логистиката, а по-късно днес ще посетим и военноморската академия тук в Одеса, където съюзниците от НАТО предоставят подкрепа за укрепване и подобряване на качеството на военноморското образование", обясни Столтенберг и отбеляза, че НАТО осъжда агресивните действия на Русия в Черноморския регион.

Руски изтребител пресреща бомбардировач на САЩ над Черно море

Руски изтребител пресреща бомбардировач на САЩ над Черно море

Наближил границата на Русия в Черно море

Генералният секретар също подчерта подкрепата на Алианса за амбициозните реформи на Украйна, включително в областта на отбраната и сигурността.

Той допълва, че всички съюзници по НАТО са обединени в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Посещението днес изпраща ясно послание, че НАТО стои в знак на солидарност с Украйна".

Столтенберг е доволен, че посещава ВМС столицата на Украйна, придружен от представители на всички страни от алианса, както и на Севрна Македония, която скоро ще се присъедини в НАТО.

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас