Американският правителствен аналитичен център RAND Corporation публикува доклад относно стратегията за сдържане на Русия в Черноморския регион.

Авторите на доклада изразяват загриженост за това, че в последно време Москва е модернизирала Черноморския флот и е укрепила силите в Южния военен окръг.

Лавров: САЩ се опитват да привлекат Босна и Херцеговина в НАТО

Лавров: САЩ се опитват да привлекат Босна и Херцеговина в НАТО

И заедно с някои западноевропейски страни нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН

Според експертите на центъра, за да се противодейства на нарастващото руско влияние в региона, е необходимо да се разположат системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси в Румъния и България.

Други мерки включват разширяване на ученията на НАТО и подпомагане развитието на отбранителния потенциал на Украйна и Грузия.

Според властите в Русия през последните години страната се сблъсквала с безпрецедентна активност на НАТО в близост до границите ѝ. НАТО определя това като сдържане на руската агресия.

НАТО и ВВС тренират ПВО и радиоелектронна война над България

НАТО и ВВС тренират ПВО и радиоелектронна война над България

Учението включва и Су-25 за унищожаване на земно базирани ПВО

В началото на април страните от западния военен алианс се договориха за мерки за подкрепа на Украйна и Грузия в Черно море. Документът, приет на среща във Вашингтон, предвижда учения, обмен на информация и използване на пристанища в акваторията на Черно море.

Според Москва разпространението на силите на Алианса на изток противоречало на получените по-рано гаранции от лидерите на западните страни, като Русия щяла да отговори пропорционално на "агресивните ходове" на НАТО, а онези, които се стремят да включат Украйна или Грузия в Алианса, трябвало да обмислят последствията.

НАТО отхвърли предложението на Путин за мораториум върху ракетите в Европа

НАТО отхвърли предложението на Путин за мораториум върху ракетите в Европа

Говорителят на Алианса Оана Лунджеску заяви, че НАТО счита, че предложението на Москва е "нереално" заради руските ракети 9М729