Българските ВВС участват в тренировка на сили и средства за противовъздушна отбрана (ПВО) за работа в условия на радиоелектронни смущения Ramstein Guard Bgr - 2019, съобщава Министерство на отбраната.

Тя се провежда от 29 септември до 4 октомври 2019 г. на територията и във въздушното пространство на нашата страна и е под ръководството на Центъра за въздушни операции в Торехон, с участието на Центъра на НАТО за радиоелектронна война.

Целта е да се повиши нивото на подготовка и устойчивостта на личния състав от ВВС за действия в условия на радиоелектронни смущения, както и за прилагане на процедурите при взаимодействие с Центъра за въздушни операции - Торехон.

Домакин на Ramstein Guard Bgr - 2019 е 16-та транспортна авиационна група - Враждебна, която оказва логистична поддръжка на самолет за радиоелектронна борба DA-20 "Falcon". В рамките на тренировката самолетът ще изпълнява полети от летище София.

F-16 на САЩ тренираха въздушен бой с българските ВВС и МиГ-29

F-16 на САЩ тренираха въздушен бой с българските ВВС и МиГ-29

Засилват способността на ВВС на САЩ за бързо разполагане до отдалечени места и поемане командването и контрол над регион

За първа година в Ramstein Guard Bgr - 2019"ще участват екипажи от авиобаза Безмер със самолет Су-25. Те ще изпълняват съвместни задачи с екипажа на DA-20 "Falcon" и ще симулират полети за преодоляване и унищожаване на земно базираните средства за ПВО, участващи в тренировката.

Изпълнението на тези задачи е свързано с прилагането на комплекс от действия и процедури от структурите за ПВО на земята и повишава експертизата на състава от ВВС при планиране на подготовката с използване на възможностите и оборудването на Центъра на НАТО за радиоелектронна война.

Общ ръководител на силите и средствата, които участват в Ramstein Guard Bgr - 2019 от българска страна, е полковник Пейо Дончев от отдел "Подготовка" в командването на Военновъздушните сили.

Тренировката се провежда в изпълнение на "Интегрираната програма на силите на НАТО за електронна борба". Българските ВВС участват в нея ежегодно от 2009 г.

Путин с указ за призоваване на 132 000 наборници в армията

Путин с указ за призоваване на 132 000 наборници в армията

В документа се отбелязва, че 132 000 руски граждани на възраст между 18 и 27 г.