ВВС на САЩ с F-16 към 31-во изтребително крило, участваха в двустранното учение Rapid Buzzard с българските ВВС, съобщава "Дефенс блог".

F-16 извърши бързо разгръщане до авиобаза Граф Игнатиево, България за провеждане на зареждане и участие в тренировки въздух-въздух с български изтребители МиГ-29.

Операциите за зареждане с гориво са проведени с 435-та ескадрила за реагиране при извънредни ситуации и три C-130J Super Hercules от военновъздушна база "Рамщайн", Германия.

510-та изтребителна ескадрила също провежда тренировки въздух-въздух с български МиГ-29 и тренировка въздух-повърхност с активи на българската противовъздушна отбрана.

Стюърт Пийч: НАТО оценява приноса на България към международните операции

Стюърт Пийч: НАТО оценява приноса на България към международните операции

Динамичната среда на сигурност ускорила модернизацията на армията ни

МиГ-29 е жива легенда от съветско време и гръбнак на много военновъздушни сили, включително и България. МиГ-29 е двумоторен реактивен изтребител, проектиран в СССР.

Разработен от конструкторското бюро "Микоян" като изтребител за въздушно превъзходство през 70-те години на миналия век, МиГ-29, заедно с по-големия Су-27, е разработен за противодействие на новите американски изтребители като F-15 и F-16.

Тези двустранни тренировъчни учения са предназначени да подобрят оперативната съвместимост на партньорите, да поддържат съвместна готовност, да гарантират регионалните съюзници на САЩ и да засилят способността на ВВС на САЩ бързо да се разположат до отдалечени места и да поемат командването и контрола над региона.

Конгресът на САЩ определи $56 153 980 за покупката на осем Ф-16

Конгресът на САЩ определи $56 153 980 за покупката на осем Ф-16

България предоставя $1,2 млн. за сделката

"Едно е да излетиш от Тексас и да кацнеш в Оклахома, съвсем друго нещо е да излетиш от Италия и да кацнеш в България. Има различни акценти, различни процедури на процесите, различни възможности на летището ... прекарахме много време за координация. Нашият самолет може да работи по различен начин от самолета на българските ВВС, но ние бяхме на една и съща страница, когато провеждахме учението и двете страни получиха ценни уроци", коментира подполковник Даниел Линдси, командир на 510-та ескадрила.

С упражнения като Rapid Buzzard, както американските военновъздушни сили, така и българските сили са в състояние да разширят способността за съвместни бойни действия чрез оперативна и тактическа подготовка.

Успешните партньорски дейности като тази, водят до прогресивни отношения и до осезаеми, взаимни ползи по време на мирно време, извънредни ситуации и кризи, чрез действия като регионална сигурност, достъп и коалиционни операции.

Каракачанов: МиГ-29 е още отворена страница, на която може да се пише

Каракачанов: МиГ-29 е още отворена страница, на която може да се пише

Преговаряме за резервни части и допълнително оборудване

"Подкрепата на всички нива от българските ВВС и по-конкретно, екипът тук в Граф Игнатиево, играе важна роля за успеха на нашето учение. От логистика до поддръжка, до пилоти и контрол на въздушното движение, всеки имаше намерение да гарантира, че сме изпълнили целите си за обучение и да ускори двустранното партньорство, което сме установили. Благодарение на непрекъснатите възможности като тази, 510-та ескадрила е в състояние да покаже сила и да увери нашите партньори от НАТО като най-боевата ескадрила в света", обяснява капитан Роли Флинт. 

Това учение изискваше всички нива на ескадрила да разположат малки екипи за кратко време, за да усъвършенстват уменията си.

Учения като това подобряват способностите за бързо разгръщане до всяко отдалечено място, поемане на командването и контрола над региона и по-ефективно и ефикасно навсякъде по света да доставя смъртоносно въздушно превъзходство.

Полша получава 32 изтребителя F-35 за 6,5 млрд. долара

Полша получава 32 изтребителя F-35 за 6,5 млрд. долара

33 турбореактивни двигатели F-135 на Pratt & Whitney и съпътстващо оборудване