"България дава своя принос към споделената съюзна сигурност в много и различни направления. В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате Въоръжените си сили. Високо оценяваме приноса на страната ви към мисиите и операциите на Алианса".

Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч при посещението си в България, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Той подчерта стратегическата роля на българските Въоръжените сили в Черноморския регион с осигурените кораби за дейности по патрулиране. Председателят на ВК на НАТО благодари на страната ни за подпомагането на евроатлантическата ориентация на Западните Балкани. Стюарт Пийч благодари и за помощта ни като водеща държава в доверителния фонд на НАТО за Украйна в областта на медицинската рехабилитация.

Приоритетите в областта на отбранителната политика и развитието на Въоръжените сили бяха обсъдени в рамките на визитата на председателя на Военния комитет на НАТО в нашата страна.

От българска страна домакини на срещата бяха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и зам.-военният министър Атанас Запрянов.

По думите на ген. Боцев модернизацията на нашата армия е предизвикана от динамичната среда на сигурност и промените в Алианса.

Генерал Боцев спомена подписания договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16 блок 70, както и положителното развитие на проектите за придобиване нова бойна машина за Сухопътните войски и на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили. "След закупуването и усвояването на новата техника ще бъдем в състояние да обмислим увеличаване на нашия принос към силите на НАТО с много висока степен на готовност", поясни той.

Променената стратегическа среда на сигурност и предизвикателствата, които се очертават от Изток и от Юг са обсъдени по време на срещата. "Те поставят нови и по-високи изисквания към изграждането на отбранителните способности на НАТО", посочи началникът на отбраната. 

Сакскобургготски: Членството в НАТО не бива да се политизира

Сакскобургготски: Членството в НАТО не бива да се политизира

Според него трябва да се балансира докато има интерес

Сред дискутираните стратегически приоритетни за България и НАТО теми бяха сигурността и стабилността на Западните Балкани, адаптираното предно присъствие в Черноморския регион и дейностите на Алианса на Източното и Югоизточното направление, които значително допринасят за сигурността в региона.

По време на срещата между Стюарт Пийч и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов бяха обсъдени приоритетите на отбранителната политика, сред които е изпълнението на целите за способности за колективната отбрана на НАТО. 

Борисов доложи на НАТО, че сме решени да повишаваме военните разходи

Борисов доложи на НАТО, че сме решени да повишаваме военните разходи

Военните разходи щели да надвишат 3 на сто от БВП в края на 2019 г.

Заместник-министър Запрянов акцентира, че сред приоритетите ни е отстояването, развиването и поддържането на бюджета за отбрана в рамките на 2% от БВП. Превъоръжаването на Българската армия със съвременно въоръжение и техника, справянето с недостига и комплектоването на военните формирования и ангажираността в операциите на НАТО в борбата срещу тероризма са останалите области.