Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира. Това заяви пред Нова телевизия Симеон Сакскобургготски.

"Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", подчерта Симеон II.

15 години България в НАТО

15 години България в НАТО

Паси нареди членството ни в НАТО и ЕС редом до Освобождението, Съединението и Независимостта

"Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили, подчерта Сакскобургготски.

Относно изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: "Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма - те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно."

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на съветската армия, тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", каза Симеон II.

45% не одобряват България да напусне НАТО

45% не одобряват България да напусне НАТО

Министерство на отбраната не предоставя тази информация какво даваме и какво получаваме от НАТО

На въпрос дали има бъдеще монархията, той обясни, монархии е имало и преди 3000 години, както и диктатури, републики и всякакви режими.

"Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение", уточни Сакскобургготски.

По отношение на развитието на България, той посочи, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи.

Във договора за добросъседство със Северна Македония, Симеон II заяви, че е "за" добросъседство и "за" нормалните отношения.