Доверието на българите в НАТО е по-ниско от доверието в ЕС. В годините около 2016 г. авторитетът на Запада е спаднал, но тези опасности сега са преодолени, отчита социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", представено от Първан Симеонов по време на дискусия, посветена на годишнината от членството на България в Алианса.

Младите хора у нас, около 23%, изразяват отношението - нито се доверяват, нито не се доверяват на НАТО. Едва 12% изразяват доверие в Алианса. 23% от респондентите обаче не могат да дадат мнение по въпроса.

Когато стане дума за радикални решения, обществото ги отхвърля, подчерта социологът и обясни, че 45% не одобряват идеята България да напусне Алианса.

Поптодорова: България не е готова за предизвикателствата пред сигурността

Поптодорова: България не е готова за предизвикателствата пред сигурността

Сложни геополитически фактори създават за България сложна обстановка

В последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна заедно с доверието в Запада въобще, каза още Първанов, но призна, че като цяло на Европейския съюз се гледа с много по-добро око отколкото на НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие срещу 41% недоверие. На фона на доверието в българските институции резултатите всъщност са добри, посочи Първанов.

НАТО с висока оценка за бойния флот на България

НАТО с висока оценка за бойния флот на България

Румен Радев е на визита във Великобритания

Проучването отбелязва и известно покачване на доверието в българската армия. Според Първан Симеонов това се дължи и на встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

Възприятието за НАТО е преминало от етапи като абсолютно враждебна организация до момента, в който България е заявила желанието си да стане член на НАТО. Някои от разбиранията за НАТО все още битуват в съзнанието, като за това допринася дезинформацията, коментира и Иван Божилов от "Софийския форум за сигурност" по време на дискусията.

Дезинформацията за НАТО има много лесни за възприятие послания и ако човек не бъде критичен и не познава политиката, лесно може да се заблуди. Целите ѝ са да се постави под съмнение трансатлантическата връзка, лоялността на отделните държави към общите действия, да се противопостави ЕС на НАТО и опитът да се внуши, че Алиансът е технологично и военно по-слаб от други противници.

Не виждам по-активна позиция за информиране на обществото, посочи Божилов. Министерство на отбраната не предоставя тази информация какво даваме и какво получаваме от НАТО, допълни той. Ако не държим на системата, ще получим извратено и неправилно отношение към НАТО и ще имаме негативно настроена общественост към Алианса.

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Нужни са алтернативни източници за гарантиране на енергийната си сигурност