Днес се навършват 15 години от приемането на страната ни в НАТО.

На 29 март 2004 година във Вашингтон седем страни от бившия комунистически блок - България, Румъния, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония - официално подписаха споразумението за присъединяване към Алианса.

По този повод бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси определи членството ни в НАТО и ЕС като едно от най-съдбоносните решения в историята на България, наред с Освобождението, Съединението и Независимостта на страната ни.

"През тези 15 години, които изминаха от членството ни в НАТО, си мисля, че като че ли след Априлското въстание през 1876 година има пет големи национални усилия, постигнати с национален консенсус и обединили националната енергия. Това са Освобождението, Съединението, Независимостта, членството в НАТО и членството в Европейския съюз. Тази пет залога трасираха пътят на България за следващите десетилетия и много се надявам, че Европа няма да се поддаде на популизма, както това стана през 2016 година във Великобритания и Европейският съюз и НАТО ще се развиват по логичния си път - напред и нагоре", каза Паси пред БНР.

За опитите на Доналд Тръмп да омаловажи и принизи ролята на НАТО Соломон Паси коментира, че както демократичните процеси в САЩ ги е имало пред Тръмп, така ще ги има и след него.

"САЩ са демокрация и не се свеждат само до една от своите институции - до своята президентска институция и до един от своите президенти. Демокрация е имало и преди Тръмп, ще има и след Тръмп. И както видяхме, в момента в който той понечи да спомене нещо за излизане от НАТО, Конгресът веднага го контрира със законодателен акт и пресече каквито и да е илюзии в тази посока. Нещо повече, самият Тръмп излезе с една много сериозна инициатива, бих казал, ако тя бъде подета като цяло от НАТО. Това беше инициативата да покани Бразилия за член на НАТО", заяви още бившият ни първи дипломат.