Засиленото стратегическо сътрудничество между Вашингтон и Атина се предвижда да направи една крачка напред, тъй като два бомбардировач B-52 Stratofortress, ще прелетят над Гърция и Кипър като част от военно учение, съобщава "Грийк рипортър".

"Летящите крепости", както са известни, ще летят над Гърция и през Егейско море, продължавайки към Кипър, където ще извършват надзорни полети над въздушното пространство на Република Кипър.

Американските бомбардировачи ще пристигнат в Гърция от базата Феърфорд в Англия.

В-52 тренирa бомбардировки в Литва, на 60 км от границата с Русия

В-52 тренирa бомбардировки в Литва, на 60 км от границата с Русия

Регионът е в центъра на вниманието на НАТО и САЩ за въздушно покритие при криза

Според съобщения в медиите, те ще бъдат придружени от изтребители F-16 от Гърция и заедно ще проведат серия от учения, включително виртуални бомбардировки на вражески цели и сценарии за защита като част от операция.

Очаква се маршрутът да е в регионите за полетна информация на Атина и Никозия.

Учението е поискано от Вашингтон преди няколко дни. Американците искат и от гръцкото министерство на отбраната да включи гръцките самолети F-16, които да придружават американските бомбардировачи в техните учения.

F-16 на САЩ тренираха въздушен бой с българските ВВС и МиГ-29

F-16 на САЩ тренираха въздушен бой с българските ВВС и МиГ-29

Засилват способността на ВВС на САЩ за бързо разполагане до отдалечени места и поемане командването и контрол над регион

Гръцки анализатори предполагат, че американската инициатива да представи "запазената си марка" за военна мощ над Гърция и Кипър, не само показва отличното и засилено ниво на гръко-американските отношения, но също така изпраща ясно послание до всички, които искат да подкопават правата на Атина и Никозия в региона.

B-52 Stratofortresses се използват от американската армия от 50-те години на миналия век и се очаква да е военна служба до 2044 г. чрез непрекъсната техническа поддръжка и подобрения, осигурени от корпорацията Boeing.

Освен за военни операции, САЩ традиционно използват тези самолети като индикатор за интереса си към даден регион.

Известно е, че те ги прелитат над области, които имат особено стратегическо значение за интересите на Вашингтон.

Миналата седмица, руски изтребител е съпроводи американски бомбардировач B-52, когато е наближил границата на Русия в Черно море.

Руският посланик в ЕС предупреди Гърция, че САЩ ще ги изоставят като кюрдите

Руският посланик в ЕС предупреди Гърция, че САЩ ще ги изоставят като кюрдите

Гърция е "сгрешила" със сделката за отбрана, можело и да е лоша преценка за бъдещето