Стратегическите бомбардировачи на ВВС на САЩ В-52 проведоха тренировъчни бомбардировки като част от военните маневри на Литва и Съединените щати на учения на литовската армия в близост до град Казлу Руда, на около 60 км от границата с руския Калининград. Това се посочва в съобщение, публикувано в четвъртък на уебсайта на командването на литовската армия, цитирано от ТАСС

Както е отбелязано в текста, в ученията са участвали два бомбардировача на ВВС на САЩ. За да изпълнят мисията, те излитат от британската военновъздушна база във Феърфорд.

Руски изтребител пресреща бомбардировач на САЩ над Черно море

Руски изтребител пресреща бомбардировач на САЩ над Черно море

Наближил границата на Русия в Черно море

B-52 са насочени към учебни цели (сгради и автомобилни конвои), които са атакувани с инертни бомби от височина 6 км, като целите са унищожени.

"Целта на ученията, които за пореден път показаха, че Литва и регионът като цяло са в центъра на вниманието на НАТО и САЩ, да се запознаят с новата географска територия за съюзниците, която в случай на криза ще трябва да се осигури въздушно покритие", коментира литовският министър отбрана Раймундас Кароблис.

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

Отработват управление на стратегически нападателни сили в конфликт и ядрена война

По-рано през март тази година на същата тренировъчна площадка са проведени учения, по време на които е разработено взаимодействието на литовските и американските военни за едновременно изпълнение на задачи от различен тип, изискващи специална яснота, бързина на реакция и координация при вземане на решения.

Тогава също участваха бомбардировачи В-52 на ВВС на САЩ, но не е извършвана тренировъчна бомбардировка.

Авиационната тренировъчна площадка в Казлу Руда, област Мариаполски (първата такава в балтийските държави) се намира на разстояние около 60 км от границата с Русия.

Предадена е на въоръжените сили на републиката през 2018 г. Съоръжението, което отговаря на стандартите на НАТО за въздушна стрелба и бомбардировки, е построено с участието на американска инженерна компания.

САЩ провежда в Европа най-голямото военно учение след Студената война

САЩ провежда в Европа най-голямото военно учение след Студената война

Русия въобще да "не се съмнява в американския ангажимент към НАТО"