Руски изтребител е съпроводил американски бомбардировач B-52H, когато е наближил границата на Русия в Черно море, съобщават от руското военно министерство.

Това е станало още на 19 октомври, но се съобщава едва днес. Първо, когато се приближил до акваторията на Черно море, B-52H е бил придружен от руски средства за контрол на въздушното пространство.

Когато американският самолет се е приближил до руската държавна граница, той е бил пресрещнат от Су-27, който го е съпровождал "по време на целия му полет по границата на териториалните води на Русия на разстояние около 70 км от него".

След като изпълнил задачата, Су-27 се върнал в базата си в Крим.

По-рано командването на американските въоръжени сили на САЩ в Европа съобщи, че два стратегически бомбардировача B-52H Stratofrotress са извършили тренировъчен полет над Черно море като част от "интеграция и подготовка за сътрудничество с европейските съюзници и партньори".

В същото време според специализирания мониторингов сайт за проследяване на полети PlaneRadar, един от самолетите се е приближил до Крим и е симулирал бомбардировка.

От Европейското командване на САЩ уточниха, че B-52H са провели съвместни тренировъчни полети с бойни изтребители на Украйна, Грузия и Румъния.

Уточнява се, че на 10 октомври американските военновъздушни сили са разположили четири бомбардировача B-52H в британската военновъздушна база Феърфорд.

Това не е първият случай на появяване на американски бомбардировач край руските граници. През март един B-52H няколко пъти симулира бомбардировки срещу базата на Балтийския флот на Русия, а други два прелетяха над Калининградска област. Заради тези полети руските военни на няколко пъти вдигаха изтребители.

Както отбеляза прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, появата на американски бомбардировачи близо до руските граници създава допълнително напрежение. Руското военно министерство многократно е призовавало Пентагона да се откаже от подобни операции, но той отказа.