Презрителните реакции на сезонни анализатори към коментарите на Еманюел Макрон за НАТО, всъщност засилват аргумента на френския президент, пише вицеадмирал Патрик Шевалеруа, военно аташе на Франция в Обединеното кралство 2015-2018 г., за Кралският институт по обединени услуги, независим мозъчен тръст, който се занимава с изследвания на отбраната и сигурността, институция, основана през 1831 г. от херцога на Уелингтън.

Трябва да се изправим пред въпроса как да поддържаме НАТО актуално, в сложната среда за сигурност днес. Яростната реакция на интервюто на Еманюел Макрон в "Икономист" е поразителна. Да, френският президент очевидно иска да разклати дървото, но гневът и презрението, които това предизвика, са симптоми на нещо дълбоко смущаващо. Това говори много за това, как емоцията може да попречи на така необходимия дебат.

Всъщност, без да се използва повторно провокативният израз на Макрон за "мозъчна смърт", е притеснително, че стратегическото мислене изглежда е замръзнало в съзнанието на някои експерти. Изглежда не са склонни да обмислят напълно основните промени, които светът преживява, и последствията, които те ще имат върху Европа и трансатлантическите връзки.

Дили ви харесват или не, грубите думите на президента Макрон отразяват степента на безсилие на Франция по отношение на организация, чиято визия и приоритети са станали неразбираеми за мнозина, особено през последните три години. За "атлантиците" това трябва да е звън на предупредителни камбани, вместо да се впускат в анатема и обиди.

Като трети по височина принос за общите финансирани бюджети на НАТО и със стотици офицери, командировани в интегрираните военни структури, Франция би искала да бъде сигурна, че тези инвестиции все още са подкрепени от солидарността между всички страни.

За разлика от повечето си партньори в НАТО, Франция поддържа пълен и скъп набор от военни способности, включително независими ядрени сили. Страната също използва хиляди войски и активи в райони на конфликт в южните и югоизточните флангове на Европа, за да се справи с друга ключова част от френските и по-широки европейски интереси за сигурност.

Това, за което говорим, всъщност е доста просто: как държавите, поотделно и колективно, оценяват и адресират многостранната сигурност на своите граждани. От тази гледна точка наистина ли е възмутително в света на Тръмп и Ердоган да се смята, че Алиансът рискува да загуби както ценностите си, така и своя стратегически компас? Можем ли да кажем, че НАТО е наистина здрав, когато президентът на САЩ поставя под въпрос самия принцип на колективната отбрана, който е в основата на НАТО?

По същия начин приемливо ли е, че по време на най-новите развития на сирийската криза, двама членове на клуба - включително САЩ, най-могъщият от всички - предприеха действия, които сериозно поставят под въпрос основната сигурност на другите? А какво ще кажете за неотдавнашното вето на Унгария за декларацията на НАТО в подкрепа на Украйна, когато Путин посети Будапеща същия ден?

Може и да има някаква легитимност в изтъкването на грешките в една международна отбранителна организация, която забива главата си в пясъка, когато основните интереси за сигурността на нейните членове са пряко засегнати от поведението и решенията, взети от други членове.

Защо трябва да се преструваме, че всички тези стратегически "недобросъвестни поведения" не представляват смъртоносна заплаха за Алианса, който вече е на 70 години? Разбира се, някои могат да живеят с фантазията, че това не са признаците за увеличаване на стратегическите разминавания, но това е много пожелателно мислене.

Не се заблуждавайте: Франция е и ще остане отдадена на НАТО като един от основните играчи. Например, въоръжените ни сили са разположени от Баренцово море до Балтийските държави и Черно море и пряко допринасят за доверието в Алианса на ниво, което отговаря само на няколко от неговите партньори. Това са проверими факти, а не реторика.

Думите, използвани от президента Макрон, не вредят на нищо друго освен на сигурността и комфорта на стратегическото мислене, което се е изключило от реалностите на съвременния свят.

Преди всичко думите му са събуждане, коментира френският вицеадмирал Патрик Шевалеруа.

Макрон: Системите след ВСВ са в криза, помнете историята, национализмът е война

Макрон: Системите след ВСВ са в криза, помнете историята, национализмът е война

Кризата е безпрецедентна, нужни са "нови начини на сътрудничество, нови съюзи"