Френският президент Еманюел Макрон приветства над 30 държавни и правителствени ръководители на втория годишен Парижки мирен форум, насочен към намиране на решения на глобалните предизвикателства, вариращи от изменението на климата и тероризма, до миграцията и киберсигурността, съобщават "Франс 24" и АП.

По време на приветственото си изявление, Макрон призова за мултилатерализъм, за борба с изменението на климата, икономическите неравенства, тероризма, дезинформацията и киберпрестъпността.

"Намираме се безпрецедентна криза в нашата международна система", обясни Макрон, повтаряйки тема, която изтъкна миналата седмица, когато френският президент предупреди за липсата на координация между едностранните действия на Европа и САЩ в Сирия, което означава, че военният съюз на НАТО е в "мозъчна смърт".

Говорейки пред делегатите ден след честване на примирието, подписано между съюзниците и Германия за прекратяване на военните действия в Първата световна война, Макрон отбелязва, че уроците по история не трябва да се пренебрегват.

"Европа е мястото, където цената за липсата на сътрудничество е най-добре известна", обясни той и добави, че континентът може да бъде "третата доверена страна между САЩ и Китай".

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Забележимо е отсъствието на САЩ в Париж, страната не изпрати правителствен служител на събитието.

В очевидно позоваване на политиката на президента Доналд Тръмп, той каза, че изкушението от доктрината за едностранни действия е "много рисковано".

"Опитахме този вариант в миналото: той води до война. Национализмът е война", добави френският президент.

Президентът заяви, че са нужни "нови начини на сътрудничество, нови съюзи" между държави и организации, като предупреждава, че самата ООН се е "блокирала".

Макрон обяснява и че докато глобалните политически и финансови системи са работили добре след Втората световна война, сега те са в криза. "Системата беше ефективна в продължение на 70 години, но позволи да се появят нови неравенства. Криза на нашата демокрация позволи унилатерализма да се възроди".

"Нуждаем се от повече сътрудничество, за да отговорим на тези предизвикателства. Мисля, че ни е нужна истината. Лицемерието няма да работи. Мълчанието не е решение", допълва той.

Европа е в абсолютен упадък, Китай и Индия са във възход, а САЩ е някъде между тях

Европа е в абсолютен упадък, Китай и Индия са във възход, а САЩ е някъде между тях

Брекзит и Импийчмънт заслепяват западните общества за по-широката картина