Новото космическо командване на САЩ работи със съюзници в "дивия запад" на космоса и ще защитава бъдещите спътникови мрежи срещу атаки, обяснява генералът ръководещ звеното, докато администрацията на Тръмп реорганизира военната си космическа бюрокрация, съобщава "Ройтерс".

Генерал Джон Реймънд, ръководител на космическите сили, създадени през август, коментира, че Вашингтон ще работи със съюза за разузнаване "Пет очи", в който влизат Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.

"Ние работим много усилено с нашите партньори от "Пет очи" и с Франция, Германия и Япония", като САЩ имат споразумения за споделяне на данни и услуги "с много, много други страни", допълва генералът.

Космосът, последна граница за отбрана на НАТО, място за война и битки

Космосът, последна граница за отбрана на НАТО, място за война и битки

Алиансът се адаптира към новите заплахи и решава дали нападение на съюзен сателит задейства член 5 за колективна защита

В реч пред годишната конференция на Асоциацията на военновъздушните сили в Мериленд, първото си публично обръщение след заемането на неговия пост, Реймънд обяснява, че също така планира осигуряването на стотици малки широколентови спътници, които са в процес на разработка за прихващане, част от усилия за противодействие на руските и китайските космически технологии. Той не дава подробности за класифицирания проект.

"Договорът за космическото пространство казва само, че не можете да имате ядрени оръжия. Това е всичко, което казва. Останалото е див, див запад", допълва Реймънд, като се позова на международно споразумение, подписано преди десетилетия от САЩ, Китай и Русия. Договорът не споменава противоспътникови оръжия и технологии за заглушаване на комуникации.

"Трябва да имате спътник, който да е защитим. Космическото командване на САЩ ще постави акцент върху това", коментира Реймънд.

По-късно той обяснява, че се е срещнал с няколко компании, включително спътниковия проект SpaceX на Elon Musk, Starlink и Virgin Orbit на Ричард Брансън, чийто модифициран Boeing 747 се предлага като платформа за изстрелване на спътници в космоса в рамките на 24 часа, ако врагът избута сателит от орбита.

Тестват оръжие за руските космонавти

Тестват оръжие за руските космонавти

Очаква се до половин година да бъде прието

Американските военни са все по-зависими от спътниците, за да определят какво се случва на земята, да ръководят оръжия с космически лазери и спътници, както и използват такива активи за наблюдение на изстрелвания на ракети и проследяване на сили.

Според Реймънд, космическото командване и космическите сили, планирани като нов клон на военните сили, ще работят в хармония, за да "доминират" в това, което Пентагонът счита за най-новата военна област, за да са защитени от избухването на война в космоса.

Съединените щати се надяват, че изграждането на по-тесни връзки със съюзници в космоса и разговорите открито за стъпките, които предприемат, за да се подготвят за конфликт в космоса, ще възпират противниците от атака на американски спътници, коментира Брайън Уидън, директор на космическата политика на Фондация "Сигурен свят", група, която се застъпва за устойчиво и мирно използване на космоса. "Все пак не съм сигурен дали това ще е достатъчно", допълва той.

Русия и Китай планират да си сътрудничат в проучването на Луната

Русия и Китай планират да си сътрудничат в проучването на Луната

Както и в проучването на далечния космос