Русия и Китай планират да си сътрудничат в създаването на съвместен център за данни за изследване на Луната и далечния космос, съобщават руските медии.

Също така правителството на Русия е разрешило на "Роскосмос" да преговаря с Китай по въпроса за сътрудничество между двете страни в проучването на Луната.

Това се казва в две решения на руското правителство, публикувани в портала за нормативните актове.

Проблеми спират САЩ за Луната

Проблеми спират САЩ за Луната

НАСА има да решава редица предизвикателства

Според един от документите правителството в съгласуваност с "Роскосмос" и външното министерство е дало разрешение за провеждането на преговори за сключване на споразумение с Китай "за сътрудничество при създаването на съвместен център за данни за изследване на Луната и далечния космос".

Също така на "Роскосмос" е било разрешено да започне консултации с Китайската национална космическа администрация за сътрудничество в рамките на координацията на руската мисия с орбиталния космически апарат "Луна-Ресурс-1" и китайската мисия "Чанъе-7" за изследване на полярния регион на Луната.

По-рано от "Роскосмос" съобщиха, че пет японски сателита ще бъдат изстреляни в орбита след април 2020 г. на ракетата носител "Союз-2" от космодрума "Байконур".

През 2023 г. Япония и Индия заедно покоряват Луната

През 2023 г. Япония и Индия заедно покоряват Луната

Нова мисия за Азия