САЩ могат да не се върнат на Луната поради проблеми с финансирането на мисията, разработване на тежка ракета за полета и космически костюми за кацане на сателит. Това се посочва в статия, публикувана в съботния брой на в. "Вашингтон поуст".

През пролетта Националната авиационна и космическа администрация (НАСА) обяви, че новата програма за кацане на астронавтите на Луната се нарича Артемида. Американската администрация е решила да започне подготовка за полетите на автоматични космически кораби и космически кораб с пилоти до Луната и да използва тази програма като важна стъпка за организиране на пътувания до дълбокия космос, най-вече до Марс.

Тръмп се срещна с астронавтите от "Аполо 11"

Тръмп се срещна с астронавтите от "Аполо 11"

Срещата бе повод на 50-та годишнина от кацането на Луната

Американските експерти очакват да извършат кацане на Луната през 2024 г. и да изпратят астронавтите на Марс условно в средата на 30-те години.

"Американският президент Доналд Тръмп иска американците да се върнат на Луната до 2024 г., но НАСА все още се нуждае от ракета, космически костюми и пари", се казва в статията. Освен това в Съединените щати, отбелязва вестникът, "съществуват опасения", че американските астронавти няма да могат да се върнат на спътника на Земята. Изданието напомня, че "от десетилетия" американските власти "се опитваха и не успяха да създадат подобна програма на Аполо [лунна] и да засилят дейността на НАСА, която от 1972 г. не е успяла да върне човека на Луната." "НАСА се сблъсква с препятствия - както технически, така и политически - заплашващи да направят Артемида още един проект в поредица от амбициозни цели, които никога няма да успеят", се казва в статията.

Изданието отбелязва, че ракетата, създадена от американски специалисти да изпрати космически кораб на Луната, все още не е създадена и дори закъснява с няколко години и не е ясно кога ще бъде готова. "НАСА не разполага с лунен модул за кацане, за да достави астронавти на повърхността на Лунатаи скафандри. Работната група също така показва намаляване на бюджета на лунната мисия. Така за следващата фискална година, която в Съединените щати започва на 1 октомври, се планира да се отпуснат само 1,6 млрд. долара за този проект. Очакваната стойност на мисията, според публикацията, е от 20 до 30 млрд. долара и изисква допълнителни 4 млрд. долара. до 6 млрд. долара годишно. " Вестникът посочва и проблема с персоналните промени в управлението във връзка с изпълнението на проекта Артемида.

"Въпреки че полетът до Луната може да бъде приоритет за Белия дом, но не и за страна, която остава разделена по политически, културни и класови причини", припомня в. "Вашингтон поуст".