През 2023 г. Япония и Индия възнамеряват да изпратят съвместна мисия с безпилотен апарат до Луната, за да проучат повърхността на Южния полюс на спътника на Земята. Това съобщи във вторник вестник "Йомючи шимбун".

Според предварителния план японската страна ще предвиди изстрелването на нова тежка ракета Н-3 и управляван лунен ровър, а Индия - модула за кацане. Най-вероятно това ще бъде модернизирана версия на модула "Викрам", който отиде на Луната на 22 юли като част от мисията "Чандраян-2".

Индия успешно се запъти към Луната

Индия успешно се запъти към Луната

Индия ще се опита да изпрати кораб на неизследвания Южен полюс

Очаква се лунният роувър да може да се движи в радиус от 500 м от мястото на кацане, а също така се планира да го оборудва с оборудване за откриване на вода. Това ще бъде основната задача на съвместната мисия. На Южния полюс на Луната има кратери, където слънчевата светлина не пада. Учените смятат, че може да има лед.

Индия изстрелва Chandrayaan-2 към южния полюс на Луната

Индия изстрелва Chandrayaan-2 към южния полюс на Луната

Първата подобна мисия в историята на проучванията…

Индийската автоматична лунна станция Чандраян-2 излезе в космоса на 22 юли. Състои се от орбитален модул, кацащ модул и малък лунен роувър. Устройството продължава индийската лунна програма, която започна Chandrayaan-1, изпратена до спътника на Земята през 2008 г.

Благодарение на новата мисия Индия възнамерява да стане четвъртата държава в света (след САЩ, Русия и Китай), която ще кацне на Луната. Както се очаква, това ще се случи в началото на септември и лунният роувър ще може да работи там поне един лунен ден (14 земни дни).