Индия в последния момент отмени мисията си до Луната, пише "Гардиън".

Мисията за изпращане на кораб на неизследвания Южен полюс на небесното тяло беше отменена по-малко от час преди старта й заради технически проблем. Корабът трябваше да бъде изстрелян с ракета в 02,51 часа местно време от космодрума "Шрихарикота".

Индия разкри кораба си за втората мисия до Луната

Индия разкри кораба си за втората мисия до Луната

Chandrayaan-2, орбитален апарат, луноход и роувър, е разработен от Индийската организация за космически изследвания

56,24 минути преди изстрелването отброяването беше спряно и медийното отразяване от контролната зала бе прекъснато. Малко след това Индийската организация за космически изследвания потвърди, че мисията е отложена за деня.

По-късно ще бъде обявена алтернативна дата. Има 10-минутен прозорец, който може да бъде използван във вторник.

Chandrayaan-2 е първият опит на Индия да стъпи на Луната, което е постигано до момента само от Русия, САЩ и Китай. Целта на мисията е събиране на информация за минералния и химичен състав на Южния полюс на Луната, а също така и издирване на вода.

Индия с втора мисия до Луната

Индия с втора мисия до Луната

3 години преди първоначалния план за изпращане на хора на Луната

Корабът е с маса четири тона. Той е оборудван с орбитален апарат, луноход и роувър. Проектиран е да анализира повърхността на Луната в продължение на две седмици.

Мисията е организирана на фона на подновения интерес на държавите към проучването на Луната. През януари китайски кораб се превърна в първия, кацнал на далечната страна на Луната, а през април израелският кораб Beresheet, първата частно финансирана мисия до Луната, се разби след проблеми с двигателя.

Chandrayaan-1 е първата лунна мисия на Индия през 2008 г., която помогна да се потвърди наличието на вода на Луната, но корабът не кацна на лунната повърхност.

Освен Chandrayaan-2, Индия разработва план за изпращане на хора в космоса до 2022 г.