Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант успешно приземи сонда на обратната страна на Луната за първи път в историята, съобщава държавната медия, цитирана от вестник "Ню Йорк таймс".

Снимка 398067

Източник: ЕПА

Успешното приземяване на космическата сонда Chang'e 4 ("Чанъе-4" - богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от мисии, които подчертават амбициите на Китай да се присъедини към елита и дори да поведе проучването на Космоса.

Китайската сонда е на 15 км от тъмната страна на Луната

Китайската сонда е на 15 км от тъмната страна на Луната

Сондата навлезе в орбитата около Луната

Китай приземи друг роувър на Луната през 2013 г., присъединявайки се към САЩ и Съветския съюз като единствените държави, които са провели "меко кацане" на небесното тяло, но "Чанъе-4" е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

Снимка 398034

Източник: ЕПА

Китайски експерти коментират, че тази космическа мисия показва, че Китай е достигнал напреднала фаза от световна класа в проучването на Космоса, китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да направят.

Снимка 398065

Източник: ЕПА

Китай изпрати кораб към обратната страна на Луната

Китай изпрати кораб към обратната страна на Луната

Азиатският гигант изстреля ракета Long March 3B с лунен роувър Chang'e 4

Въпреки че Пекин по-късно навлезе в сферата на проучването на Космоса, Китай, според експерти, бързо настига САЩ и дори може да оспори лидерството на Вашингтон в сферата на изкуствения интелект и квантовата компютъризация.

Китай сега планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 г. и да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според експерти кацането на обратната страна на Луната е далеч повече от пропаганда.

Снимка 398033

Източник: ЕПА

Кратерът - Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс - където китайската сонда кацна, е най-старият и най-дълбокият на Луната. Откритията на сондата могат да хвърлят светлина върху произхода и еволюцията на небесното тяло. Някои учени подозират, че районът е богат на минерали. Ако проучването на ресурсите на Луната е следващата стъпка от проучването на Космоса, успешна мисия може да остави Китай в по-добра позиция.

Китай изпраща кораб на непроучвана страна на Луната

Китай изпраща кораб на непроучвана страна на Луната

Обратната страна на Луната също е известна като тъмната страна

Сондата беше изстреляна от Югозападен Китай на 8 декември сутринта. Навлезе във финална лунна орбита 22 дни по-късно.

Основният кораб ще пусне 130-килограмов лунен роувър. Инструментите на кораба и роувъра включват камери, радар и спектрометър, които ще помогнат за установяване на състава на повърхността, сформирана от метеорит. Учените се надяват скалите и прахът в района да разкрият повече информация за геологията на Луната.

Снимка 398032

Източник: ЕПА

Корабът също ще проведе биологичен експеримент, за да се установи дали семената могат да покълнат и дали е възможно излюпване на копринени буби в ниска гравитация на Луната.

Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 г. след първото кацане

Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 г. след първото кацане

Само 12 души са стъпвали на Луната

Тъй като Луната пречи за директна комуникация от обратната страна, Китай е изпратил сателит да действа като посредник при предаването на информацията.

По-късно китайският космически апарат изпрати и първи снимки.

Апаратът успешно кацна в 10,26 часа китайско време (4,26 часа българско време). В 11,40 часа китайско време апаратът направи и първите снимки на повърхността.

Първият лунен кораб на Китай - "Чанъе-3" - извърши пътуване до близката страна на Луната преди пет години. Но роувърът имаше множество проблеми.

Преди няколко дни НАСА обяви, че New Horizons е заснел най-далечния обект в Слънчевата система.