Китайската космическа сонда Chang'e 4 ("Чанъе-4") се придвижва към позиция за кацане на обратната страна на Луната. Китай е на път да се превърне в първата държава в света, която проучва тъмната страна на Луната, съобщава официалната агенция "Синхуа", цитирана от "Ройтерс".

Световната осведомителна агенция отбелязва, че мисията се разглежда като важна крачка от развитието на космическата програма на Китай.

Китай изпрати кораб към обратната страна на Луната

Китай изпрати кораб към обратната страна на Луната

Азиатският гигант изстреля ракета Long March 3B с лунен роувър Chang'e 4

Сондата навлезе в орбитата около Луната, за да се "подготви за първото меко кацане на далечната страна на Луната", пояснява "Синхуа", позовавайки се на Китайската национална космическа администрация. Не се съобщава кога ще кацне.

Китай изпрати сондата Chang'e 4 към Луната по-рано този месец, като използва ракета Long March-3B. Сондата включва лунен роувър, който ще проучи повърхността на Луната.

Китай изпраща кораб на непроучвана страна на Луната

Китай изпраща кораб на непроучвана страна на Луната

Обратната страна на Луната също е известна като тъмната страна

"Синхуа" пояснява, че сондата е навлязла в елиптична лунна орбита в 08,55 часа пекинско време. Сондата е на 15 километра от повърхността на небесното тяло. Chang'e-4 за първи път навлезе в орбитата на 12 декември.

Задачите на сондата включват астрономическо наблюдение, проучване на терена на Луната и минералния състав и измерване на радиацията.

Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 г. след първото кацане

Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 г. след първото кацане

Само 12 души са стъпвали на Луната

Контролният център ще избере "точния момент" за кацане на сондата на обратната страна на Луната, пояснява "Синхуа".