Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 г. след първото кацане, информира ДПА.

Само 12 души са стъпвали на Луната, но това може да се промени през следващото десетилетие заради куп проекти за изпращане на сонди, роботи и дори хора до най-близкия съсед на Земята.

Китай изпрати кораб към обратната страна на Луната

Китай изпрати кораб към обратната страна на Луната

Азиатският гигант изстреля ракета Long March 3B с лунен роувър Chang'e 4

"Една малка стъпка за човека и голям скок за човечеството". Американският астронавт Нийл Армстронг произнася безсмъртните думи, когато стъпва на Луната като първия човек в историята преди близо 50 г. - 20 юли 1969 г. Последната мисия до Луната е през 1972 г.

Сега, десетилетия след края на космическата надпревара по време на Студената война, конкуренцията се възобновява.

НАСА предлага $2,6 млрд. на частни компании да върнат САЩ на Луната

НАСА предлага $2,6 млрд. на частни компании да върнат САЩ на Луната

Луната ще е трамплин за Марс

Германската осведомителна агенция представя някои от космическите програми до Луната.

САЩ

Русия ще проверява стъпвали ли са американците на Луната

Русия ще проверява стъпвали ли са американците на Луната

"Те казват, че са били, ние ще проверим"

От години Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) е насочило поглед към Марс. Но Луната отново се превърна в приоритет при администрацията на Доналд Тръмп. В началото на следващото десетилетие НАСА ще се върне в орбитата на Луната, за да започне изграждането на космическа станция, наречена Gateway. Плановете са оттам в края на следващото десетилетие хора да кацнат на повърхността на Луната.

Русия и Китай се договориха за съвместно изследване на Луната

Русия и Китай се договориха за съвместно изследване на Луната

Двете страни демонстрират топли отношения

Но предприемачът Илън Мъск планира да ги изпревари. Неговата компания SpaceX планира да изпрати японския милиардер Юсаки Маезава като първия космически турист до Луната през 2023 г.

Русия

Първите космонавти по план трябва да кацнат на Луната в началото на 30-те г. на XXI век. Планът е да останат на Луната в продължение на 14 дни. СССР прекрати лунната си мисия през 70-те г. на миналия век след няколко технически проблеми.

Японски милиардер е първият турист в света с пътешествие до Луната

Японски милиардер е първият турист в света с пътешествие до Луната

Това съобщи шефът на компанията Илън Мъск

Космическата агенция Роскосмос също така планира да участва във воден от САЩ проект за космическа станция. Полети от лунната космическа станция могат потенциално да доведат до по-дълбоко навлизане в открития Космос.

Китай

Китай е водещ с лунните си мисии. По-рано този месец азиатската държава изпрати кораб до Луната - първата сонда, която ще кацне на обратната страна на небесното тяло.

SpaceX обяви план да изпрати първия турист до Луната

SpaceX обяви план да изпрати първия турист до Луната

Само 24 човека са били на Луната в историята

През май се очаква китайският сателит Queqiao да пристигне на позиция, така че да получава сигнали от сондата, която ще кацне до южния полюс на Луната.

Първият китайски тайконавт трябва да стъпи на лунната повърхност до 2030 г. Но това не е всичко: Китай планира да построи космическа станция до 2022 г., а също така китайски военни експерти показват интерес да подготвят страната за войни в Космоса.

Европа

Израел изпраща кораб на Луната през 2019 г.

Израел изпраща кораб на Луната през 2019 г.

Сондата ще бъде изстреляна с ракета Falcon 9

Европейската космическа агенция планира строителство на селище на Луната. Базата на небесното тяло ще бъде изградена в сътрудничество с бизнеса и космически агенции. Но за агенцията е важно да няма нова надпревара за стъпване на Луната, тъй като тя предпочита сътрудничество с НАСА, Роскосмос и Китай.

Европейската космическа агенция планира да изпрати робот на Луната с надежда да се подготви за изпращане на екипаж. Но конкретни планове не се очакват до края на 2019 г.

Израел

Китай изстреля сателит за проучване на тъмната страна на луната

Китай изстреля сателит за проучване на тъмната страна на луната

"Кюкяо" или "Магическият мост", ще е първият работещ комуникационен сателит в орбита на около 455 000 км от Земята

Израел иска да изпрати сонда на Луната до началото на 2019 г. Тя ще бъде изпратена с ракета на SpaceX. Планът е забиване на израелското знаме на лунната повърхност и изследване на магнитното поле на Луната. Сондата, наречена Sparrow, се очаква да бъде най-леката, която е изпращана на Луната със своите 585 килограма. Ако мисията се окаже успешна, Израел ще стане четвъртата държава в света с кацане на Луната.

Индия

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Според него такива бази не само ще помогнат за спасяване на човешката цивилизация

С население от 1,3 милиарда души Индия се надява един ден да изпрати един от тях в Космоса. Премиерът Наренреда Моди заяви, че до 2022 г. "син или дъщеря на Индия ще лети в Космоса с нашия трикольор в ръка". Това няма да е първият индийски астронавт в Космоса, но първият, който е изпратен с индийски кораб.

Страната също планира да изпрати втората си сонда Chandrayaan-2 на Луната през януари 2019 г. Сондата ще направи химически анализ на скалистата повърхност на Луната.

Южна Корея

До края на 2020 г. четвъртата най-голяма азиатска икономика ще изпрати съвместно изградена сонда с НАСА на Луната с ракета на SpaceX. Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) ще има за цел по-точно картографиране на Луната. Има план да се изпрати втора сонда от Южна Корея, но без чужда помощ.