Китай изстреля сателит, предназначен да установи комуникационна връзка между Земята и лунна сонда, която ще изследва тъмната страна на Луната, съобщава "Синхуа".

Сателитът е изстрелян сутринта с ракета Long March-4C от центъра за изстрелване "Ксичан", който се намира е югозападната част на Китай.

"Изстрелването е ключова стъпка на Китай да осъществи целта си да бъде първата страна, изпратила сонда и изследвала тъмната страна на луната", коментира Джан Лихуа, ръководител на проекта. 

Сателитът с името "Кюкяо" или "Магическият мост", ще е първият работещ комуникационен сателит в орбита на около 455 000 км от Земята.

Китай се стреми да настигне Русия и САЩ и да стане голяма космическа сила до 2030 г. Планира да започне изграждането на собствена космическа станция с догодина.

Въпреки че Китай настоя, че амбициите им са изцяло мирни, Департаментът за отбрана на САЩ го обвинява в извършване на дейности, целящи да попречат на други държави да използват активи, базирани в космоса, по време на криза.