Израелска неправителствена организация обяви планове да изпрати първия частно финансиран безпилотен кораб на Луната по-късно тази година, информира Би Би Си.

От проекта SpaceIL съобщиха, че сондата ще бъде изстреляна с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX на Илън Мъск от "Кейп Канаверал" във Флорида. Очаква се да се приземи на Луната през февруари 2019 г.

Корабът ще постави знамето на Израел на повърхността на Луната и ще проведе проучвания на магнитното й поле.

Проектът SpaceIL започна като част от конкурса Google Lunar XPRIZE, който предложи 30 милион долара награда на състезатели, които разработят с малко средства методи за роботизирано проучване на Космоса. Но на 23 януари 2018 г. Фондация XPRIZE обяви, че "никой отбор няма да може да направи опит за изстрелване до Луната до крайния срок 31 март 2018 г. и наградата Google Lunar XPRIZE на стойност 30 млн. долара ще бъде отменена".

Въпреки това SpaceIL продължи разработването на кораб, който е изграден в сътрудничество с израелската държавна компания Israel Aerospace Industries. До момента са отделени 88,5 милиона долара. Голяма част са дарени от родения в ЮАР израелски милиардер Морис Кан.

Снимка 367586

Източник: ЕПА

Това ще е най-малката сонда, която ще кацне на Луната. Тя е с диаметър 2 метра и височина 1,5 метра, масата е само 585 килограма. Повече от 400 килограма е горивото, което ще изгори до кацането на Луната.

Ако мисията завърши успешно, Израел ще стане четвъртата държава в света (СССР, САЩ и Китай), провела "меко кацане" на кораб на повърхността на Луната.