Японският милиардер Юсаку Маезава е първият турист в света, който ще обиколи Луната с Big Falcon Rocket (BFR) на американската компания SpaceX.

Това съобщи шефът на компанията Илън Мъск.

SpaceX обяви план да изпрати първия турист до Луната

SpaceX обяви план да изпрати първия турист до Луната

Само 24 човека са били на Луната в историята

42-годишният Маезава е японски милиардер и шеф на Zozo, компания, която ръководи японския сайт за онлайн продажба на дрехи Zozotown. Самият той коментира, че от дете е "вдъхновен от Луната" и не иска да изпусне възможността "да види Луната отблизо".

Мъск обясни, че Маезава ще обиколи Луната и ще се върне на Земята. Пътуването ще продължи около 4-5 дни. Докато ракетата все още се изгражда, Мъск подчерта, че компанията ще извърши изпитания преди да бъде изстреляна с човек на борда. Той каза още, че визията на SpaceX не приключва с този проект. Компанията се цели в комерсиализиране на космическото пътуване, като BFR ще стане междупланетарна транспортна система. Първите изпитания на ракетата в орбита ще бъдат до 2-3 г.

Туристическата обиколка е планирана за 2023 г.

Японецът ще е първият човек, който ще пътува до Луната от последната мисия "Аполо" на САЩ през 1972 г.

Самоличността на първия турист беше съобщена на събитие на SpaceX в централата на компанията в Лос Анджелис в понеделник вечерта, информира "Ройтерс".

"Той е много смел човек", коментира Мъск първия клиент.

Известен извън Япония предимно с рекордната покупка на картина на Жан-Мишел Баския за 110 милиона долара, Маезава каза, че ще покани 6-8 художници от целия свят да се присъединят към него на пътешествието.

Не се разкрива колко ще плати японският милиардер за пътешествието, но Мъск отбеляза, че бизнесменът е внесъл значителна сума и ще окаже материално влияние върху разходите за разработването на ракетата.

Според Мъск разходите за разработването на ракетата ще са в размер на около 5 милиарда долара.

Снимка 378850

Източник: архив ЕПА