Китай изстреля ракета с кораб за изследване на обратната страна на Луната. С амбициозната мисия Пекин може да се превърне в първата държава в света, която проучва тъмната страна на Луната, съобщават АФП и други медии.

Азиатският гигант изстреля ракета Long March 3B с лунен роувър Chang'e 4 от космодрум в Югозападен Китай в ранните часове на днешния ден.

Китай изпраща кораб на непроучвана страна на Луната

Китай изпраща кораб на непроучвана страна на Луната

Обратната страна на Луната също е известна като тъмната страна

Корабът се очаква да кацне на Луната около Нова година. Той ще проведе експерименти и ще проучи неизследвана до момента страна на небесното тяло.

Роувърът носи шест експеримента от Китай и четири от чужбина.

С мисия Chang'e 4 Китай се надява да стане първата държава, която е предприела подобно кацане. Обратната страна на Луната също е известна като тъмната страна, защото винаги остава скрита от Земята и е сравнително неизвестна. Тя е различна от местата на близката страна, където преди са провеждани мисии.

Ако мисията успее, китайската космическа програма ще заеме водеща позиция в една от най-важните области, а именно проучването на лунната повърхност. 

Роувърът Chang'e 4 ще проучи над и под повърхността на Луната след кацането си в кратера Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс след 27-дневно пътуване. Ще проведе радиоастрономични изследвани.

Според китайската агенция "Синхуа" корабът може да бъде натоварен със семена и буби.

Chang'e е богиня на Луната в китайската митология.