Космическият апарат New Horizons прелетя край най-отдалечения обект от Слънчевата система - астероида Ultima Thule (в превод - Края на света).

Американската космическа агенция NASA получи сигнал от New Horizons и потвърди, че той е в работен режим след близката среща с леденото космическо тяло, обозначаващо пределите на нашата система.

Апаратът е успял да заснеме отблизо повърхността на астероида Ultima Thule, разположен далече зад орбитата на Нептун. Това са първите в историята на снимки на повърхността на астероида.

"New Horizons осъществи най-отдалечените наблюдения в историята - на 4 милиарда мили от Слънцето." -обяви Алън Стърн, водещ изследовател от Югозападния изследователски институт в Болдър, Колорадо.

Още един от спътниците на Плутон покрит с лед

Още един от спътниците на Плутон покрит с лед

Това става ясно от новите фотоси изпратени от сондата New Horizons

Първото получено съобщение от космическата сонда съдържа само техническа информация за състоянието на апаратурата и потвърждение, че са осъществени планираните наблюдения, както и че в компютърната му памет са записани гигабайти с изображения, които постепенно ще бъдат изпращани към Земята. Те ще позволят на учените да придобият по-ясно представа за Ultima Thule, за който се смята, че представлява обект с неправилна форма, но може и да се окаже, че е група от два-три астероида.

"Данните, които получихме са фантастични и вече изучаваме Ultima отблизо. Оттук нататък данните ще са все по-стойностни." - коментира Алън Стърн.

Астероидът е открит през 2014 г. с помощтта на телескопа "Хъбъл". Размерите му са приблизително 32 на 16 километра. Намира се на 6.5 милиарда километра Земята. Учените смятат, че може би в него се крие ключът към разгадаването на произхода на Слънчевата система.

New Horizons потегли на своята космическа мисия през януари 2006 г.

New Horizons изпрати първите най-добри снимки на Плутон

New Horizons изпрати първите най-добри снимки на Плутон

Голямо разнообразие от кратери, планински и ледникови терени