Космическият кораб New Horizons на американската космическа агенция НАСА е изпратил до Земята първите от серията най-ясни и изчистени снимки на Плутон, заснети по време на неговото прелитане покрай небесното тяло през юли, като това най-вероятно ще са най-добрите изображения отблизо на Плутон, които хората ще могат да видят в продължение на следващите няколко десетилетия.

Всяка седмица космическият апарат с размерите на пиано предава данни, съхранявани на цифровите му записващи устройства от неговото преминаване през системата на Плутон на 14 юли. На тези нови снимки New Horizons е уловил голямо разнообразие от кратери, планински и ледникови терени.

„Тези близки изображения, показващи разнообразието на повърхността на Плутон, демострират мощта на нашите роботизирани планетарни изследователи да изпращат интригуващи данни на учените обратно тук на планетата Земя”, казва Джон Грънсфелд, бивш астронавт и високопоставен ръководител в НАСА, като добавя: „New Horizons ни развълнува по време на прелитането през юли с първите близки снимки на Плутон, и докато космическият кораб предава знаменателни изображения, ние продължаваме да бъдем изумени от това, което виждаме”.  

Плутон е отдалечен на около 5 млрд. километра от Земята.