И другият спътник на Плутон – Никта, е покрит с лед. Това става ясно от новите фотоси и данни за състава на спътниците на планетата, изпратени от сондата New Horizons, съобщава NASA.

"Всички спътници на Плутон са възникнали от облаците отломки, отделили се при удара на малка планета с младия Плутон. Затова ние очаквахме, че те са съставени от едни и същи елементи. Спектралните данни за състава на трите спътника доказват този сценарий и макар да не сме получили информация за състава на Цербер и Стикс, тяхното високо албедо (отражателната способност) ни дава основания да мислим, че те също са покрити с лед", коментира Хал Уивър от университета Джон Хопкинс в Блатимор.

Уивър е откривателят на спътниците на Плутон и един от ръководителите на мисията на New Horizons.

Той достига до изводите си, съпоставяйки албедото на Плутон, Харон, Никта и Хидра, както и изучавайки спектъра на повърхността им, използвайки прибора LEISA на борда на сондата.

Снимките на Никта бяха получени на 14 юли, 2015-та, когато сондата се доближи до Плутон на разстояние 60 хил. километра от повърхността му.

Според Уивър ледът на повърхността на Никта ясно се различава от това, как изглежда на Харон и Хидра – той съдържа по-малко примеси и се състои от по-големи кристали и зърна.
Това е изненадало екипа на New Horizons, който е очаквал да види еднаква картина на Хидра и Никта.