Индия разкри космически кораб, който се очаква да отлети за Луната през следващия месец. Индия ще се опита да се нареди до САЩ, Съветския съюз и Китай, информира АФП.

Това е втората мисия на страната до Луната.

Индия с втора мисия до Луната

Индия с втора мисия до Луната

3 години преди първоначалния план за изпращане на хора на Луната

Chandrayaan-2, орбитален апарат, луноход и роувър, е разработен от Индийската организация за космически изследвания. Корабът ще бъде изстрелян от космодрума "Шрихарикота" на 15 юли и се очаква да кацне в близост до Южния полюс на Луната на 6 септември.

Щом кацне на небесното тяло, роувърът ще проведе експерименти. Той ще бъде контролиран дистанционно от учени от индийската организация.

Снимка 428636

Източник: ЕПА

Ще бъде най-сложната мисия на Индийската организация за космически изследвания, обяви председателят К.Шиван, цитиран от местни медии.

Целта е да се използват космическите технологии за благото на човека, добави Шиван.

Отломки от сателит, разрушен от Индия, могат да застрашат МКС

Отломки от сателит, разрушен от Индия, могат да застрашат МКС

За това предупредиха от руското военно министерство

Индия полага гигантски усилия в космонавтиката през последните десетилетия. През 2017 г. само при една мисия страната изстреля рекордните 104 сателита. Индия изгради репутация на държава, която провежда космически изследвания и мисии с ниски разходи.

През март държавата обяви, че е унищожила сателит в ниска орбита при ракетно изпитание, с което доказа, че е сред най-развитите космически сили на планетата.

Снимка 428634

Източник: ЕПА