След като Индия е тествала свои оръжия против сателити, са били създадени повече от 100 фрагмента от разрушен космически апарат, като в бъдеще тези фрагменти биха могли да представляват заплаха за Международната космическа станция (МКС). За това предупредиха от руското военно министерство, цитирани от руските медии.

"На 27 март Индия успешно изпробва противосателитни оръжия, като в резултат на разрушаването на космически апарат повече от 100 фрагмента на височина от 100 до 1000 км кръжат много близо до МКС, което може да създаде заплахи в близко бъдеще", подчерта старши асистентът на началника на отдела на Главния център за космическо разузнаване Роман Фатахов в реч по време на конференция за космическите отпадъци.

НАСА разкритикува Индия, че застрашава МКС с разрушаването на сателит

НАСА разкритикува Индия, че застрашава МКС с разрушаването на сателит

"Това е ужасно, ужасно нещо"

САЩ разкритикуваха Индия заради изпитанието на ракета за поразяване на сателити, наричайки го неприемливо и несъвместимо с бъдещето на пилотирани космически полети.

На свой ред руското външно министерство нарече противосателитните изпитания, проведени от Индия, резултат на влошаването на ситуацията в областта на контрола над въоръженията, предизвикано от действията на САЩ.

По-рано индийският премиер Нарендра Моди обяви, че Ню Делхи успешно е тествал първата си противосателитна ракета, като е ударила нефункциониращ индийски сателит на надморска височина от 300 км.

Моди: Индия вече е космическа сила

Моди: Индия вече е космическа сила

С ракети е свален сателит с ниска орбита, с технологията разполагат САЩ, Китай и Русия

Моди добави, че Индия е станала четвъртата страна в света, която притежава такова оръжие след Китай, Русия и САЩ.

Индия разработва своята космическа програма откакто придоби независимост от Британската империя през 1947 година.