Американската космическа агенция НАСА нарече разрушаването на сателит от страна на Индия "ужасно нещо", което би могло да застраши Международната космическа станция (МКС).

Ръководителят на космическата агенция Джим Брайдстин заяви, че рискът от сблъсък на отломки с МКС е нараснал с 44 процента за 10 дни заради теста.

Той обаче каза: "Международната космическа станция все още е в безопасност. Ако се наложи да я преместим, ще го сторим."

Индия е четвъртата страна, която е провела такова изпитание.

Индийският премиер Нарендра Моди обяви теста - Мисия "Шахти" - с големи фанфари на 27 март, изтъквайки, че той е утвърдил Индия като "космическа сила".

В обръщение към служители Брайдстин остро разкритикува изпитанието на такива оръжия за поразяване на сателити.

Той каза, че НАСА е идентифицирала 400 парчета от орбитални отломки и е проследила 60 парчета, по-големи от 10 см в диаметър. 24 от тези парчета представляват потенциален риск за МКС.

"Това е ужасно, ужасно нещо да създаваш събитие, което изпраща отломки в апогей, който се издига над Международната космическа станция. И този вид дейност не е съвместим с бъдещето на пилотиран от хора космически полет, който трябва да видим да се случи", подчерта шефът на НАСА.

Ден след като Индия успешно проведе своя тест за поразяване на сателити, изпълняващият длъжността американски министър на отбраната Патрик Шанахан предупреди, че събитието може да създаде "бъркотия" в космоса, но заяви, че Вашингтон все още изучава въздействието от изпитанието.

Делхи настоява, че е провел теста в ниска земна орбита, на височина от 300 км над земната повърхност, за да не оставя космически отломки, които могат да се сблъскат с МКС или сателити.

"Затова го направихме на по-ниска надморска височина, ще изчезне за нула време", изтъкна Сатиш Реди, ръководител на индийската организация за научни изследвания и развитие в областта на отбраната, в интервю през миналата седмица за "Ройтерс".

Брайдстин коментира, че е вярно, че това в крайна сметка ще се случи. "Хубавото е, че е достатъчно ниско в земната орбита и с времето всичко това ще се разсее", посочи той.

Китай предизвика международна тревога с подобен тест през 2007 г. Ръководителят на НАСА заяви, че "много" от отломките, създадени от този тест, остават в орбита. Американските военни проследяват общо около 10 000 парчета космически отломки, около една трета от които са били създадени от китайския тест.

Застъпниците за контрол на оръжията изразиха тревога за нарастващата милитаризация на космоса. Технологията за поразяване на сателити ще позволи на Индия да извади от строя спътниците на вражеските сили във всеки конфликт, а тестът вероятно ще подхрани нарастващото регионално съперничество между Индия и Китай.

Съобщението разгневи също така и опозиционните партии в Индия, които обвиниха Моди, че използва теста като политически трик преди провеждането на парламентарните избори, които започват на 11 април.